Suroviny na tekvicové rizoto s rozmarínom ( rozpočet na 4 porcie ):
stredne veľká tekvica hokkaido, 200 g arborio ryže, 200 ml biele víno, 100 ml zeleninový alebo kurací vývar, 40 g maslo, 30 g strúhaný parmezán, 40 g pekanové orechy, 30 g zrejúci kozí syr, trochu mrkvy a zeleru, soľ, rozmarín, čierne korenie
Postup:
Na olivovom oleji si pripravte základ z cibule, zeleru a mrkvy. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme aj lístky rozmarínu, jedlo krásne prevonia a k tekvici sa hodí. K základu už môžeme pridať aj na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu restujme. Pridajme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane v jej vnútri. Podlejeme a poriadne premiešame. Ryža víno veľmi rýchlo absorbuje. Teraz budeme pridávať vždy plnú naberačku horúceho vývaru.
Mohlo by vás zaujímať
Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celú dobu treba rizoto miešať a pridávať vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Tekvicové rizoto udržujeme dostatočne krémové. Hotové rizoto dochutíme hrsťou strúhaného parmezánu, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame a servírujeme. Navrch nadrobíme kozí syr a na sucho opečené pekanové orechy.