V prospech tekvice toho hovorí veľa.
Je zdravá i liečivá, nie je kalorická. Tekvica stojí vo výživovej pyramíde vysoko nad mnohými ostatnými darmi prírody, obsahuje totiž veľa vitamínov a minerálov bez zásadného obsahu tukov. Na 100 g má približne:
? rovnaký obsah horčíku a draslíku ako citrón
? 3× vyšší obsah vápniku ako mrkva
? 12× menší podiel cukrov ako zemiaky
Tekvicu môžeme variť, piecť, smažiť, grilovať, odšťavovať. Polievka, tekvicové rizoto alebo placky, pečená so zemiakmi, tekvicová torta alebo čatní. Tekvica slúži ako základ pre mnoho receptov na slano i na sladko. Kto neverí, nech vyskúša.
Druhov tekvice je totiž veľa. A zorientovať sa v tom, ktorá sa na čo hodí najlepšie, to je občas kumšt. U nás je najznámejšia tekvica veľkoplodá a tekvica obyčajná.
Tekvica obyčajná sa pestuje v rade odrôd – napríklad patizón, cukety, kabačky a ďalšie. Špeciálnym stále viac obľúbenejším druhom pochádzajúcim z Japonska je tekvica Hokkaido. Príjemne sa spracováva vďaka jej veľkosti – umyje sa, nešúpe sa, rozkrojí sa a odstránia sa semienka, pri varení pekne zmäkne.