Cviklová polievka s topinamburom je výborná na zahriatie
Suroviny na cviklovú polievku s topinamburom ( rozpočet pre 4 osoby ):
1 cibuľa, 2 PL olivového oleja, 250 g očistenej červenej repy, 200 g očisteného topinamburu, 200 ml cviklovej šťavy, 600 ml zeleninového vývaru, soľ, 50 lm šľahačky, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL jablkového octu, 2 PL opečených zrniečok bieleho sezamu, 2 PL opečených zrniečok čierneho sezamu, 2 PL smotanového chrenu, 1 hrsť cviklových čipsov
Postup:
Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme na kocky pokrájanu cviklu a topinambur a trocha poopekáme. Zmes podlejeme cviklovou šťavou a zeleninovým vývarom. Všetko osolíme. Privedieme do varu a varíme na miernom stupni približne 30 minút, pokým zelenina nie je celkom mäkká. Všetko spolu dobre zmixujeme na hladkú homogénnu hmotu. Pridáme šľahačku, cviklovú polievku s topinamburom jemne prevaríme a dochutíme strúhaným čerstvým zázvorom, sójovou omáčkou a octom.
Cviklovú polievku s topinamburom servírujeme v tanieroch alebo miskách. Polievku zdobíme trochou chrenu, posypeme sezamovými zrnkami, cviklovými čipsami a na záver cviklovú polievku s topinamburom pokvapkáme trochou orechového oleja.
Tip:
Namiesto topinamburu môžete použiť petržlen alebo zeler.