Suroviny na Halloweensky tekvicový páj:
Na náplň: 500 g tekvice, 2 PL slnečnicového oleja, 1 cibuľa , 1 zarovnaná KL soli, ½ KL mletého čierneho korenia, 1 zarovnaná KL provensálskeho korenia,100 ml zeleninového vývaru, 150 g šunky, 3 vajcia, 125 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, 1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu, 100 g strúhaného syra (napr. eidamu), 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok
Na cesto: 350 g hladkej múky, ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva, 1 zarovnaná KL soli, 175 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 bielok, 50 ml mlieka
Na potretie a posypanie: 1 žĺtok, 1 PL mlieka, 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm), valček na cesto
Postup:
Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 200°C
- Teplovzdušná rúra: 180°C
- Plynová rúra: stupeň 3-4
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 60 minút
- Doba dopečenia: asi 15 minút
Korpus necháme vychladnúť. Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy. Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút
TIP: Halloweensky tekvicový páj chutí úžasne teplý aj studený.