Suroviny na bravčové kotletky na víne s jablkom ( rozpočet na 4 porcie ):
4 x 200 g bravčového rebierka, 2 väčšie cibule, 2 jablká, 2 dl bieleho vína, 1 dl oleja, soľ, mleté čierne korenie, 150 g šampiňónov (alebo hrsť sušených húb), 3 bobkové listy, 5 ks celého nového korenia, 5 ks celého čierneho korenia
Postup:
Mäso naklepeme a prudko opečieme na malom množstve oleja z oboch strán, vyberieme a na olej vložíme olúpané a nakrájané jablká a nakrájanú cibuľu. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, podusíme cca 10 minút. Opečené mäso vložíme na plech so zvyšným množstvom oleja, ochutíme soľou, korením, pridáme nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, podlejeme 1 dl vína a malým množstvom vody. Pečieme cca 30 minút pri 150 °C. vyberieme z rúry a na mäso rozdelíme udusenú jablkovú zmes, obložíme nakrájanými šampiňónmi a kolieskami cibule. Podlejeme zvyšným vínom a pečieme ešte 15 minút.
Príprava cca 70 minút.
Vhodné prílohy: žemľová, alebo zemiaková knedľa
- 11.00 h Mäso narežeme a naklepeme.
- 11.10 h Mäso prudko opečieme na oleji.
- 11.20 h Olúpané a nakrájané jablká podusíme s kúskami cibule.
- 11.30 h Mäso vložíme na plech, ochutíme, podlejeme vínom a vodou. Pečieme 30 minút.
- 12.00 h Mäso obložíme jablkovou zmesou, hubami, cibuľou. Podliate pečieme 15 minút.
- 12.15 h Podávame s knedľou.
Rada šéfkuchára:
Máme málo šťavy z mäsa? Pridáme trochu instantnej omáčky, napríklad roztok z vegety či bujónu.