Voňavý citrónový cheesecake s vanilkou a nadýchanou ozdobou.
Suroviny na citrónový cheesecake s pusinkami (vystačí na: asi 12 porcií):
Na citrónový krém:
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 zarovnaná KL sušenej levandule (nemusí byť)
- 200 g cukru
- štipka soli
- 150 ml citrónovej šťavy
- 2 vajcia
- 60 g zmäknutého masla
Na korpus:
- 200 g maslových sušienok
- 150 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 450 g smotanového syra
- 300 g kyslej smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou príchuťou
- 2 KL Vanilkovej pasty
- 4 vajcia
Na ozdobenie:
- 120 g cukru
- 30 ml vody
- 2 bielky
Okrem toho potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou
- flambovaciu pištoľ
Postup:
Na prípravu krému vložíme do kastrólika citrónovú kôru, levanduľu, cukor a soľ. Prilejeme citrónovú šťavu, privedieme do varu a krátko povaríme. V mise vyšľaháme vajcia elektrickým ručným šľahačom do peny a postupne prilievame varenú zmes. Pridáme maslo a vyšľaháme dohladka. Krém precedíme a po vychladnutí odložíme do chladničky asi na 3 hodiny, najlepšie až do ďalšieho dňa.
Na prípravu cesta sušienky rozdrvíme pomocou váľka a v mise ich zmiešame s maslom. Cesto položíme na dno a strany vymastenej formy a pritlačíme. Odložíme asi na 20 minút do chladničky.
Na prípravu náplne v mise zmiešame syr so smotanou, cukrom, vanilkovým cukrom, pudingovým práškom, pastou, vajcami a krémom z chladničky a dôkladne vymiešame dohladka. Náplň nalejeme do formy na cesto. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Doba prípravy: asi 50 minút
- Doba pečenia: asi 50 minút
- Celkový čas prípravy: asi 160 minút
Cheesecake necháme dôkladne vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Na ozdobenie v kastróliku povaríme cukor s vodou na sirup. V mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Sirup prilievame za stáleho šľahania do snehu. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na cheesecaku vytvarujeme pusinky. Pomocou flambovacej pištole pusinky opálime, aby získali hnedastú farbu. Citrónový cheesecake s pusinkami môžeme podávať
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 2181 kJ / 521 kcal | 1181 kJ / 282 kcal |
Tuky | 26,86 g | 14,52 g |
Sacharidy | 43,81 g | 23,68 g |
Bielkoviny | 10,32 g | 5,58 g |
Zdroj: Dr.Oetker