Čokoládové cupcakes s karamelovým krémom

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na čokoládové cupcakes s karamelovým krémom (na 12 stredných cupcakes):

Korpus: 115 g Hery, 2 veľké vajíčka (alebo 3 menšie), 240 ml cmaru, 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu, 60 g kvalitného kakaa, 265 g hnedého cukru, 230 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, ½ lyžičky sódy, ½ lyžičky soli, 150 g čokolády (najlepšie 60 – 75%)

Slaná karamelová omáčka: 122 ml smotany na šľahanie (aspoň 33%), 0,5 lyžičky vanilkového extraktu, 110 g kryštálového cukru, 0,5 lyžičky soli (hrubozrnnej)

Karamelový krém: 250 ml plnotučného mlieka, 1 vrecúško karamelového pudingu, 70 g kryštálového cukru, 200 g Hery, Kúsky čokolády na dozdobenie

Postup:

Formu na muffiny vyložíte košíčkami. Rúru predhrejete na 180 °C. V menšej miske zmiešate rozpustenú a vychladnutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, vajíčka, cmar a vanilkový extrakt. V ďalšej väčšej mise spojíte múku, kakao, cukor, prášok do pečiva, sódu a soľ. Múčnu zmes je lepšie vždy preosiať. Nakoniec do zmesi vmiešate čokoládu nalámanú na menšie kúsky.  Do suchej zmesi opatrne pomocou stierky vmiešate mokrú zmes. Cesto navrstvíte do pripravených košíčkov a pečiete 20 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá.

Väčšiu časť mlieka nalejete do kastrólika, pridáte cukor a povaríte. Puding dobre rozmiešate vo zvyšnom mlieku a pridáte k vriacej zmesi a miešate, kým zmes nezhustne. Necháte krátko povariť. Táto časť je dôležitá, zbavíte sa tak príchuti škrobu. Puding necháte vychladnúť (aby sa vám nevytvorila na povrchu kožka, prikryjete ho potravinárskou fóliou). Do vychladnutého pudingu po častiach vmiešavate rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a vyšľaháte do hladkého krému.

Mohlo by vás zaujímať

Jabĺčkové muffinky

40 minútSuroviny na jabĺčkové muffinky: Na 12 kúskov potrebujeme: 2 vajcia, 140 g práškového cukru, postrúhanú kôru z 1 citróna, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice hladkej múky,… Čítaj ďaľej

Nakoniec si pripravíte slaný karamel. Smotanu spolu s vanilkovým extraktom zahrejete na miernom ohni – nevaríte! Medzitým si vezmete hrniec so hrubým dnom a zahrejete spolu cukor s vodou. Zohrievate na silnom plameni a zmes nemiešate. Takto necháte prebublať 6-8 minút, alebo kým sa zmes nezafarbí do zlato-hnedej farby. Hneď potom dáte dole z platne, aby sa vám karamel nepripálil. Pomocou metličky do karamelu zašľaháte pripravenú smotanu ochutenú vanilkovým extraktom. Ak sa v zmesi tvoria hrudky, vrátite ju ešte na chvíľu nad mierny plameň a rozmiešate dohladka.

Kým karamel chladne, vmiešate do neho zľahka soľ. Karamelom pomocou lyžičky polievate pripravené cupcakes. Nakoniec dozdobíte pripraveným krémom a na vrch dáte kúsky čokolády. Čokoládové cupcakes s karamelovým krémom podávame.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach