Ovocný čučoriedkový sirup
Cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia je výborným pomocníkom pri príprave rozličných ovocných sirupov. Zabezpečí, že sirup bude mať bohatú a plnú chuť bez použitia konzervačných látok, farbív alebo aróm. Vďaka šetrnému spôsobu varenia si výsledný produkt zachováva prirodzenú farbu ovocia a bohatstvo vitamínov. Pri vymýšľaní vlastných receptov možno bez obáv popustiť uzdu fantázii, keďže jednotlivé druhy ovocia a dokonca aj zeleniny možno kombinovať a vylepšovať pridaním korenín, prírodných esencií a byliniek. Praktické balenie poskytuje presné množstvo potrebných prísad, a navyše aj užitočný potravinársky enzým – pektinázu, ktorá bráni príliš silnému želírovaniu zmesi. Samotná príprava sirupu je jednoduchá. Ovocie, alebo iné plody, napríklad šípky, či plody bazy čiernej, sa pár minút varia s vodou a po vychladnutí sa zmieša s cukrom na prípravu sirupu. Odstátu zmes je potom potrebné už len vylisovať cez sitko a pred naplnením do fliaš ešte raz krátko povariť.
Suroviny na Čučoriedkový sirup:
1,5 kg čučoriedok, 1,25 l vody, 1 kg cukru na prípravu sirupu z bobuľového ovocia, konzervačný prípravok
Postup:
Čučoriedky omyjeme, vložíme do hrnca a spoločne s vodou povaríme. Prepasírujeme cez plátno a šťavu privedieme do varu. Pridáme cukor na prípravu sirupu z bobuľového ovocia. Privedieme do varu, ihneď odstavíme. Pridáme konzervačný prípravok podľa konkrétneho návodu. Ineď plníme do fliaš. Odstavíme a nalejem do pripravených fliaš. Uzatvorené fľaše uchovávame v chlade a temne. Sirup treba spotrebovať do 2-3 mesiacov.