Jablkové koláče sme doma piekli od nepamäti. Méme ich všetci radi. Tentokrát vám ponúkame recept na Jablkové cupcakes
Suroviny na Jablkové cupcakes (rozpočet na 12-14 stredných cupcakes):
Korpus: 2 menšie alebo 1 väčšie jablko, 165 g špaldovej múky (alebo hladkej múky), 1,5 lyžičky kypriaceho prášku, 1,5 lyžičky mletej škorice, 85 g hnedého cukru + 3 lyžičky navyše na posypanie, 85 ml medu, 40 ml riedkeho bieleho jogurtu, 85 ml rozpustenej a schladenej Hery, 2 menšie alebo 1 väčšie vajce, 55 g nelúpaných a nesolených mandlí
Vanilkovo-škoricový krém: 250 ml plnotučného mlieka, 1 vrecúško vanilkového pudingu, 60 g kryštálového cukru, 200 g zmäknutej Hery, 1 lyžička škorice
Postup:
Rúru predhrejete na 190°C. Jablká olúpte, nakrájajte na malé kocky (s hranou cca 1 cm) a dajte bokom. Do väčšej misy preosejte múku, kypriaci prášok a pridajte polovicu množstva škorice. V ďalšej miske si vyšľahajte hnedý cukor, med, jogurt, rozpustenú Heru a vajce. Nahrubo nasekajte mandle a polovicu prisypte k múčnej zmesi. Druhú časť dajte do malej misky s 3 lyžičkami hnedého cukru. K tekutej zmesi pomaly zašľahajte v dvoch dávkach suchú zmes. Nakoniec pridajte nakrájané jablká a premiešajte, aby bol každý kúsok krásne obalený cestom. Pripraveným cestom plňte košíčky do ¾ ich výšky a ešte pred pečením ich posypte pripravenou zmesou mandlí a cukru. Pečte asi 20 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajdľa z cesta suchá. Korpusy by mali byť krásne zlatisté. Po upečení nechajte košíčky ešte chvíľu odležať, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť. Takto upečené cupcakes môžete servírovať samé alebo s vanilkovo-škoricovým krémom.
Na krém pripravíte puding podľa návodu na obale. Pridáte škoricu. Varte, až kým puding nezhustne a neprebuble (týmto sa zbavíme chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nerezovej misky a nechajte ho úplne vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kožky, a preto misu zakryte potravinárskou fóliou alebo povrch pudingu poprášte práškovým cukrom. V procese chladnutia pudingu je dobré ho občas metličkou jemne prešľahať. Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch Heru a šľahajte, až kým vám nevznikne hladký krém.
Upečené jablkové cupcakes ozdobte vanilkovo-škoricovým krémom.