Jablkové cupcakes

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Jablkové koláče sme doma piekli od nepamäti. Méme ich všetci radi. Tentokrát vám ponúkame recept na Jablkové cupcakes

Suroviny na Jablkové cupcakes (rozpočet na 12-14 stredných cupcakes):

Korpus: 2 menšie alebo 1 väčšie jablko, 165 g špaldovej múky (alebo hladkej múky), 1,5 lyžičky kypriaceho prášku, 1,5 lyžičky mletej škorice, 85 g hnedého cukru + 3 lyžičky navyše na posypanie, 85 ml medu, 40 ml riedkeho bieleho jogurtu, 85 ml rozpustenej a schladenej Hery, 2 menšie alebo 1 väčšie vajce, 55 g nelúpaných a nesolených mandlí

Vanilkovo-škoricový krém: 250 ml plnotučného mlieka, 1 vrecúško vanilkového pudingu, 60 g kryštálového cukru, 200 g zmäknutej Hery, 1 lyžička škorice

Jablkové cupcakes

Postup:

Rúru predhrejete na 190°C. Jablká olúpte, nakrájajte na malé kocky (s hranou cca 1 cm) a dajte  bokom. Do väčšej misy preosejte múku, kypriaci prášok a pridajte polovicu množstva škorice. V ďalšej miske si vyšľahajte hnedý cukor, med, jogurt, rozpustenú Heru a vajce. Nahrubo nasekajte mandle a polovicu prisypte k múčnej zmesi. Druhú časť dajte do malej misky s 3 lyžičkami hnedého cukru. K tekutej zmesi pomaly zašľahajte v dvoch dávkach suchú zmes. Nakoniec pridajte nakrájané jablká a premiešajte, aby bol každý kúsok krásne obalený cestom. Pripraveným cestom plňte košíčky do ¾ ich výšky a ešte pred pečením ich posypte pripravenou zmesou mandlí a cukru. Pečte asi 20 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajdľa z cesta suchá. Korpusy by mali byť krásne zlatisté. Po upečení nechajte košíčky ešte chvíľu odležať, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.  Takto upečené cupcakes môžete servírovať samé alebo s vanilkovo-škoricovým krémom.

Na krém pripravíte puding podľa návodu na obale. Pridáte škoricu. Varte, až kým puding nezhustne a neprebuble (týmto sa zbavíme chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nerezovej misky a nechajte ho úplne vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kožky, a preto misu zakryte potravinárskou fóliou alebo povrch pudingu poprášte práškovým cukrom. V procese chladnutia pudingu je dobré ho občas metličkou jemne prešľahať. Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch Heru a šľahajte, až kým vám nevznikne hladký krém.

Upečené jablkové cupcakes ozdobte vanilkovo-škoricovým krémom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach