60 minút
Suroviny na jablkový závin:
280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli
Na plnku: 1 kg jabĺk, 1 vanilkový cukor, mletá škorica, asi šálka kryštálového cukru.
Postup:
Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.