Jarná šumienková torta je príjemne osviežujúci zákusok, ktorý vám bude určite chutiť 🙂
Jarná šumienková torta – suroviny:
Na cesto: 2 bielky, 100 g cukru, 2 žĺtky, 50 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 100 g polohrubej múky, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň: 250 g polotučného tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 200 g kyslej smotany, 3 ks kivi
Na ozdobenie: 1 balíček zlatého klasu, 400 ml vody, 100 g cukru, 1 balíček Šumienky s príchuťou tropik Dr.Oetker, 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme žĺtky, olej, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Korpus vo forme necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne v mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, Smeta-fixom a smotanou dohladka. Nanesieme na korpus a odložíme do chladničky. Na ozdobenie pripravíme vo väčšom kastróliku Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 400 ml vody a 100 g cukru. Odstavíme a ihneď opatrne vmiešame šumienku. Hrniec so želé vložíme do vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Ovocie nakrájame na plátky a rozložíme na náplň. Zalejeme vlažným želé a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky tuhnúť. Smotanu vyšľaháme so Smeta-fixom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a tortu ozdobíme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút
Tip:
Pri príprave želé môžeme použiť akúkoľvek inú príchuť Šumienky.