Jedno cesto, tri recepty a tri vína

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Šťastné a veselé s Vitisom

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g hladkej ražnej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 g medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
  • 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 PL perníkového korenia (alebo zmesi mletej škorice, klinčekov, anízu, zázvoru, nového korenia a pod.)

Ešte budeme potrebovať:

  • Vajíčko na potieranie
  • Cukrovú polevu na ozdobenie (150 g práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy), prípadne cukrové farebné ozdôbky
  • Oriešky alebo mandle na ozdobenie
  • Slivkový lekvár na plnku
  • 100 g horkej čokolády a lyžicu oleja na polevu
tri recepty

Postup:

Med, maslo a cukor dáme do kastrólika a na slabom ohni ich zahrievame, až kým sa všetky prísady neroztopia a nespoja. Necháme vychladnúť do vlažna. Obe múky, perníkové korenie, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a kakao preosejeme do väčšej misy. Pridáme citrónovú a pomarančovú kôru a premiešame. Na múčnu zmes nalejeme vychladnutý med s maslom a cukrom, pridáme vajcia a všetko spolu vymiesime do hladkého kompaktného cesta. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho cez noc odležať v chladničke.

Na druhý deň cesto rozdelíme na 3 časti.

Klasické vykrajované perníčky:

Jednu časť rovaľkáme na ľahko pomúčenom plechu a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Do stredu každého môžeme dať napríklad mandľu alebo oriešok. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a upečieme vo vorped vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečieme ich max.10 minút. Hneď po dopečení ich ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ich na mriežke vychladnúť.

Perníkové bochníčky:

Druhú časť cesta vyšúľame do valčeka, ten nakrájame asi na centimetrové kúsky a z každého kúska vyvaľkáme guľku. Guľky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme ich vo vpred vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečieme ich 10-11 minút. Kým sa perníkové bochníčky pečú, vymiešame si cukrovú polevu. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme lyžicu-dve citrónovej šťavy a varechou riadne vymiešame, aby nám vznikla hustejšia (resp.polotekutá) zmes. Do nej potom namáčame ešte teplé perníkové bochníčky, prípadne ich posypeme cukrovými ozdôbkami a necháme ich na mriežke úplne zaschnúť.

Plnené perníky:

Tretiu časť cesta vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na tenký plát. Plát cesta potom nakrájame na tri rovnaké pruhy cesta (o šírke asi 8 cm) a upečieme ich vo vopred rozohriatej rúre, ako prvé perníčky. Upečené pláty cesta potom potrieme slivkovým lekvárom (ktorý sme zahriali a pre vylepšenie chuti doň môžeme pridať 3-4 PL červeného vína). Povrch rezu polejeme roztopenou a s olejom rozmiešanou horkou čokoládou a necháme zaschnúť. Podávame naporcované na rezy.

K vianočným jedlám, šalátu, šunke, rybe sa hodia biele vína s kyselinkami. Červené vína sú výraznejšie a hodia sa dobre práve k dezertom, ideálne k čokoládovým, ovocným či k perníkovým. K našim trom chutným perníčkovým receptom sa skvele hodnia tri, u Slovákov najobľúbenejšie slovenské odrody červeného vína Vitis Galéria.  Svätovavrinecké s vôňou sliviek a čokolády, slovenská odroda Dunaj s príjemnou chuťovou plnosťou a Alibernet, chuťovo robustné o s dlhou dochuťou.

Prajeme vám štastné a veselé VIANOCE a  dobrú chuť  so skvelými dezertami a vínom Vitis!  www.vitis.sk , www.najnapoje.sk

Recepty a foto pripravila foodblogerka  Miška Smolová @michaelasistersbakery

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach