Obľúbené vianočné tortičky s lahodným krémom, teraz s Čiernym kakaom.
Suroviny na Kakaové čierne tortičky (vystačí na asi 50 kusov):
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 zarovnaná PL Čierneho kakaa
- 30 g mletých vlašských orechov
- 75 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 130 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
Na krém:
- 200 g zmäknutého masla
- 130 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 2 PL rumu
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy de Luxe extra tmavej
- asi 50 polovičiek vlašských orechov
Okrem toho potrebujeme:
- okrúhlu formičku na vykrajovanie (ø 4 cm)
- plechy na pečenie
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kakaom, orechami, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a žĺtok a ručne vypracujeme na hladké cesto. Z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát a formičkou povykrajujeme kolieska. Kolieska rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 8 minút
- Celkový čas prípravy: asi 40 minút
Mohlo by vás zaujímať
Pečivo necháme vychladnúť.
Na prípravu krému v mise vyšľaháme maslo elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme cukor, žĺtky a rum a vyšľaháme dohladka. Krémom zlepíme vždy dve kolieska k sebe a odložíme do chladničky stuhnúť.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a povrch koliesok v nej namočíme. Ihneď ozdobíme polovicou orechov a necháme stuhnúť.
TIP: Kakaové čierne tortičky uchovávame v chlade.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 481 kJ / 115 kcal | 2186 kJ / 522 kcal |
Tuky | 8,75 g | 39,76 g |
Sacharidy | 4,56 g | 20,73 g |
Bielkoviny | 1,24 g | 5,64 g |
Zdroj: Dr.Oetker