Suroviny na koláč s tuniakom (rozpočet pre 2 osoby):
Cesto: 250 g špaldovej múky, 1 vajce, 125 g masla, hrsť čerstvého oregana, 25 ml studenej vody, soľ
Náplň:1 balenie tuniaka v olivovom oleji alebo s oreganom, hrsť vykôstkovaných čiernych olív, 100 g syra feta alebo syra balkánskeho typu nakrájaného na kúsky, 5 cherry paradajok rozkrojených na polovice, ½ stredne veľkého póru nakrájaného na kolieska, hrsť čerstvého oregana, 2 vajcia
Postup:
Múku preosejeme a nasypeme do misy, pridáme vajce, nakrájané maslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Zmes osolíme, pridáme studenú vodu a vytvarujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odležať v chlade. Z odpočinutého cesta vyvaľkáme placku, ktorú prenesieme do formy a dotvarujeme tak, aby sme mali cesto vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto na dne poprepichujeme na niekoľkých miestach špajdľou alebo vidličkou, pokryjeme papierom na pečenie a zasypeme suchými fazuľami, aby sa cesto pri pečení nezdvihlo a zachovalo si tvar. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút. Následne koláč z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí na koláč rovnomerne pokladáme jednotlivé suroviny. Nakoniec povrch koláča posypeme sekaným oreganom a zalejeme rozšľahanými vajcami. Dáme opäť do rúry a dopekáme asi 25 minút.