Tento koláč s marhuľami a tvarohom je nadýchaný a úžasný. Vyskúšajte!
Suroviny na krehký koláč s marhuľami a tvarohom ( rozpočet na 16 kúskov ):
Na cesto: 200 g hladkej múky + múka na pomúčenie pracovnej dosky, ½ prášku do pečiva, 60 g práškového cukru, 120 g m vanilínový cukor, 1 vajce
Na náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 250 ml polotučného mlieka, 1 vanilkový puding, 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 100 g práškového cukru, 400 g marhúľ
Na smotanovú zálievku: 200 ml 33% smotany na šľahanie, 2 vajcia, 70 g práškového cukru + cukor na pocukrovanie koláča, 1 PL rumu, 1 PL solamylu
Postup:
Najskôr si do misy preosejeme múku a pridáme kypriaci prášok a práškový cukor. Pridáme na kúsky pokrájané maslo, vanilínový cukor a vajce. Vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať asi hodinu v chladničke.
Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme odležané cesto na okrúhly plát a potom cesto premiestnime do koláčovej formy na pečenie o priemere 32 cm.
Pripravíme si náplň: Tvaroh vymiešame s mliekom, pudingovým práškom, citrónovou kôrou a cukrom. Pripravenú náplň rozotrieme na cesto vo forme. Marhule umyjeme, očistíme, rozkrájame na polovičky a vyberieme kôstky. Takto pripravené ich poukladáme na tvarohovú náplň, reznou stranou nadol.
Mohlo by vás zaujímať
Smotanu zmiešame s oboma vajíčkami, cukrom, rumom a solamylom a nalejeme ju na tvarohovú náplň. Pečieme v predhriatej rúre na 160℃ asi tak 50 minút.
Koláč s marhuľami a tvarohom necháme vychladnúť vo forme. Potom ho vyberieme a pred podávaním ho zľahka pocukrujeme.