Suroviny na medové koláčiky ku káve (vystačí na: asi 24 porcií):
Na cesto: 250 g tekutého medu, 125 g rozpusteného masla alebo margarínu, 2 vajcia, nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 375 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do perníka, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa, 100 g mletých lieskových orieškov, 100 g hrozienok, 2 PL mlieka, 100 g mandľových plátkov
Na potretie a ozdobenie: 5 zarovnaných PL marhuľového džemu, 2 balíčky tmavej polevy alebo svetlej polevy, zmes orechov
Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme med s maslom, vajcami a citrónovou kôrou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a šľaháme krátko na strednom stupni. Opatrne vareškou vmiešame oriešky a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Potrieme mliekom a posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Horúci koláč potrieme džemom a necháme vychladnúť. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale a koláč polevou potrieme. Medové koláčiky dozdobíme orechmi.
a polevu necháme stuhnúť.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 20 minút
- Doba prípravy: asi 25 minút
Mohlo by vás zaujímať
Tipy:
Marhuľový džem na potretie môžeme tiež krátko rozmixovať ponorným mixérom. Medové koláčiky dôkladne zabaľte a nechajte niekoľko dní odležať, aby sa úplne rozvinula aróma.
Zdroj: Dr.Oetker