Suroviny na piškótovú roládu s kúskami jahôd ( rozpočet na 10 porcií):
Korpus:
- 3 vajcia
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilínový cukor
- 90 g hladkej múky
Náplň:
- 250 g kyslej smotany
- 100 g práškového cukru
- 50 g jahodového pretlaku
- 100 g jahôd
- 10 g želatíny
- práškový cukor
Postup:
Piškótové cesto pripravíme vyšľahaním vajec s krupicovým cukrom. Najskôr vajcia šľaháme asi 5 minút na vodnom kúpeli tak, aby sa nahriali. Lepšie sa potom vyšľahajú do hustej peny. Ďalej šľaháme vajcia asi 10 minút, až je hmota hustá. Nakoniec pridáme vanilínový cukor a zľahka vmiešame hladkú múku.
Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch asi 8 minút. Upečený korpus ihneď stočíme a necháme vychladnúť.Potom opatrne odtrhneme papier na pečenie.
Mohlo by vás zaujímať
Kyslú smotanu zmiešame s cukrom, prepasírovaným jahodovým pretlakom a kúskami jahôd. Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody a necháme asi 5 minút napučať. Potom ju zahrejeme takmer do varu a horúcu ju vlejeme do kyslej smotany. Dobre premiešame a rozotrieme na korpus.
Keď začne náplň tuhnúť, stočíme plát pomocou utierky do rolády. Hotovú roládu zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť. Piškótovú roládu s kúskami jahôd podávame napríklad ku káve.