Punčový tunel

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na punčový tunel:

Na cesto: 4 žĺtky, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 bielky, 100 g polohrubej múky, ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom, 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu

Na punčový sirup: 150 ml vody, 5 PL červeného sirupu (malinového, ríbezľového a pod.), šťava z 1 citróna, 3 PL rumu, 1 KL punčovej arómy, 2 zarovnané PL práškového cukru, 1 zarovnaná PL preosiateho kakaa

Na potretie a ozdobu: 150 g ríbezľového džemu, 1 balíček Polevy v prášku s punčovou príchuťou Dr.Oetker, 3 PL mlieka 

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač, formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm), potravinársku fóliu

Postup:

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škrobom a vareškou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sa plát piekol, a necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Punčový koláč s marhuľami

60 minútSuroviny na punčový koláč s marhuľami: 5 vajec, 50 g jemného kryštálového cukru, 100 g polohrubej múky Punčová plnka: 100 g masla, 20g kakaa, 100… Čítaj ďaľej

Z plátu nožom odkrojíme z dlhšej strany pruh 1 s veľkosťou 15 x 30 cm (na vyloženie formy) a pruh 2 s veľkosťou 11 x 30 cm (na zakrytie tunela). Oba pruhy potrieme džemom. Zvyšný plát odložíme na neskoršie použitie.Na prípravu punčového sirupu nalejeme do misy vodu, sirup, šťavu, rum a arómu. Pridáme cukor a metličkou dôkladne premiešame.Formu vyložíme potravinárskou fóliou a plátom 1. Polovicu  plátu 3 namočíme do sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmiešame kakao, namočíme druhú polovicu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátom 2  a odložíme na 2 hodiny do chladničky.Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Punčový tunel vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a potrieme polevou.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 20 minút

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach