Baklava je sladký zákusok, ktorý sa objavuje v mnohých kuchyniach v oblasti, ktorú kedysi ovládala bývalá Osmanská ríša, v Strednej Ázii, a krajinách medzi nimi. Baklava a jej varianty sú teda populárne v Turecku, na Balkáne, vo väčšine arabského sveta, Iráne, na Kaukaze, v Afganistane a v krajinách Strednej Ázie.
Je to sladkosť z vrstiev tenkého lístkového cesta známeho ako filo (alebo yufka), plnená sekanými orechmi a sladená sirupom alebo medom.
História baklavy nie je dobre zdokumentovaná. Hlási sa k nej rad etnických skupín. Najpresvedčnejšie sa zdá, že je turkotatarského pôvodu zo Strednej Ázie. Aktuálna forma bola vyvinutá v sultánskych kuchyniach paláca Topkapi v Istanbule.
Baklava – suroviny (rozpočet na 4 porcie):
Sirup: 340 g cukru, 6 lyžíc medu, 340 ml vody, 1 lyžica citrónové šťavy
450 g lístkového cesta, 120 g masla, 120 g nasekaných vlašských orechov, 1/2 lyžičky škorice, 1 ½ lyžice cukru
Postup:
Sirup pripravíme zmiešaním všetkých surovín, ktoré necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom oheň zosilíme a necháme sirup variť až do zhustnutia. Potom necháme vychladiť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslom vytrieme obdĺžnikovú zapekaciu formu o veľkosti asi 30×20 cm. Lístkové cesto rozdelíme na tri časti a z každej vyvaľkáme plát. Jeden plát položíme na dno formy. Zmiešame oriešky, cukor, škoricu a polovicu zmesi potrieme na cesto.
Mohlo by vás zaujímať
Pokryjeme ďalším plátom cesta a naň dáme zvyšné oriešky. Navrch dáme poslední plát a potrieme ho maslom. Ostrým nožom narežeme na povrch vzor (plát nesmieme prerezať !). Cesto pokropíme vodou a pečieme 30 minút, potom zvýšime teplotu a pečieme ešte 15 minút, až je múčnik chrumkavý. Hotové vyberieme z rúry a ihneď polejeme sirupom. Necháme vychladnúť a krájame.