Eclair – suroviny:
Na prípravu cesta: 1/8 l vody, 7 dkg masla 10 dkg hladkej múky, 3 vajcia
Na kávový krém: 1/4 l sladkej smotany,2 čajové lyžičky instantnej kávy,1 balíček stužovača šľahačky v prášku,2 polievkové lyžice práškového cukru,
Okrem toho: práškový cukor, mletú kávu
Postup:
Príprava cesta: Dáme zovrieť mlieko,do ktorého sme pridali maslo, malé množstvo cukru a štipku soli. Vmiešame múku do vriaceho mlieka a dôkladne pomiešame. Dusíme dovtedy, kým sa masa uvoľní z dna nádoby. Potom necháme masu vychladnúť a dáme ju do misky. Postupne vmiešame do masy vajcia a miešame tak dlho, kým vznikne hladké cesto.Predhrejeme rúru na 200°C. Vystelieme plech papierom na pečenie.Naplníme cesto do vrecúška a nastriekame na papier tyčinky (2 x 10 cm). Vložíme plech do predhriatej rúrry a pečieme tyčinky do zlatožlta 1/2 hodiny, pričom po uplynutí polovice času pečenia znížime teplotu na 180°C.Počas pečenia nechávame dvierka rúry zatvorené. Vyberieme eclair tyčinky z rúry a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Príprava kávového krému: Vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovacím práškom na tuhú šľahačku.Rozpustíme instantnú kávu a práškový cukor v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody a necháme vychladnúť.Najprv primiešame do kávy 4 polievkové lyžice šľahačky a dôkladne zamiešame,potom opatrne primiešame zvyšok šľahačky. Na prípravu bieleho krému vyšľaháme sladkú smotanu spolu so stužovačom a cukrom na šľahačku.Rozrežeme tyčinky a naplníme ich krémom.Posypeme práškovým cukrom a mletou kávou.
Energetická hodnota jednej porcie: 310 kcal