Suroviny ( rozpočet vystačí na asi 24 porcií ):
Na cesto: 6 vajec, 300 g trstinového cukru, 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou, 300 ml oleja, 400 g celozrnnej múky, 170 g mletých mandlí, 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva, 700 g najemno nastrúhanej mrkvy, 100 g hrozienok namočených v rume
Na sirup: 100 ml pomarančového džúsu, 80 g cukru, šťava z 1 limetky
Na krém: 1 balíček Zlatého klasu bez varenia , 60 g cukru, 500 ml polotučného mlieka, 250 g mascarpone, 1 balíček Finesse citrónovej kôry
Na ozdobenie: Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť.
Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 24 porcií