Jablková torta s mascarpone – suroviny (vystačia asi na 12 porci):
Na cesto: 130 g polohrubej múky, 1 KL Kypriaceho prášku do perníka, 1 KL preosiateho kakaa, 50 g cukru, 75 ml mlieka, 50 ml oleja, 1 vajcia
Na náplň: 400 g ošúpaných a na kúsky nakrájaných jabĺk, 50 g cukru, ½ KL mletej škorice, 100 ml vody, 2 ks Zlatého klasu Premium, 300 ml vody, 400 ml mlieka,35 g cukru, 250 g mascarpone, 1 balíček Želatínového stužovača, 100 ml vody
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom do perníka, kakaom a cukrom. Pridáme mlieko, olej a vajce a všetko dôkladne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy (ø 26 cm). Vložíme do predhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 15 minút. Korpus necháme vychladnúť.
Jablká vložíme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu, zalejeme 100 ml vody a podusíme, aby jablká zmäkli. Zlatý klas rozmiešame vo vode, nalejeme na jablká a ešte asi 1 minútu povaríme. Necháme mierne vychladnúť a potom nanesieme na korpus.
Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do misy vložíme mascarpone, pridáme Zlatý klas a elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme dohladka. Želatínový stužovač zmiešame s vodou podľa a ihneď vmiešame do náplne. Túto náplň nanesieme na jablkovú náplň, uhladíme a odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Doba pečenia: asi 15 minút
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
Tip:
Namiesto 1 tortovej formy (ø26 cm) môžeme použiť 4 vykrajovacie formy (ø 10,5 cm).
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1708 kJ / 408 kcal | 804 kJ / 192 kcal |
Tuky | 15,16 g | 7,15 g |
Sacharidy | 37,05 g | 17,48 g |
Bielkoviny | 5,22 g | 2,46 g |