Orechovo-nugátové toliare sú malé, drobné a veľmi chutné pečivo.
Suroviny na orechovo-nugátové toliare ( rozpočet vystačí na 40 zlepených kusov ):
Na cesto: 200 g hladkej múky, 75 g Gustinu bez lepku, 50 g mletých mandlí, 100 g cukru, 1 vajce, 175 g zmäknutého masla
Na náplň: ½ balíčka Orieškového nugátu
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy mliečnej
Okrem toho potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm), koliesko na vykrajovanie (Ø 4 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so škrobom, mandľami a cukrom. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 5 mm. Z plátu povykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech )
Upečené kolieska s roztopenými medvedíkmi necháme vychladnúť. Na prípravu náplne rozpustíme nugát podľa návodu na obale. Nugátom potrieme polovicu koliesok a zvyšnými kolieskami zakryjeme. Odložíme asi na pol hodiny do chladničky stuhnúť. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale a polovicu každého kolieska namáčame a necháme stuhnúť. Orechovo-nugátové toliare podávame.