Suroviny na Sviatočné cupcakes ( vystačí na 12 porcií ):
Na cesto: 2 vajcia, 125 g zmäknutého masla, 100 g cukru, 250 g hladkej múky, 1 KL kypriaceho prášku do pečiva, 5 PL vlažného mlieka, jahodový alebo ríbezľový džem
Na krém: 150 g zmäknutého masla, 70 g práškového cukru, 3 PL rumu
Na ozdobenie: 1 balenie Fondánu Dr. Oetker, Tubička gélová strieborná Dr. Oetker, Tubička gélová zlatá Dr. Oetker, Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
Okrem toho potrebujeme: formu na pečenie muffinov, papierové košíčky, okrúhlu formičku na vykrajovanie s vlnkovým okrajom
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme v mise elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka vajce, maslo a cukor. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a mlieko a dôkladne spracujeme do hladkého cesta.
Do formy na muffiny alebo na plech vložíme papierové košíčky. Plníme cestom asi do dvoch tretín košíčka. Do každého košíčka, do stredu cesta, pridáme 1 KL džemu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Po upečení necháme muffiny vychladnúť. Na krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni zmäknuté maslo s cukrom a za stáleho miešania po lyžičkách pridávame rum.
Fondán vyvaľkáme váľkom na pracovnej ploche na plát tenký približne 3 – 4 mm a formičkou na vykrajovanie vykrajujeme ozdobné kolieska s priemerom muffinov.
Muffiny zľahka potrieme krémom, položíme fondánové koliesko a jemne pritlačíme.
Tubičkou striebornou a zlatou a zdobením ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tip:
Tubičku zlatú a striebornú môžeme ľubovoľne kombinovať so zlatými a striebornými perličkami a guľôčkami alebo s neónovými gélovými tubičkami s ligotavým efektom. Fantázii sa medze nekladú. Vyskúšajte, určite zožnete úspech J.
Namiesto džemu môžete do stredu muffinov pridať čerstvé ovocie.
Hodnotenie múčnika:
Slávnostné cupcakes su ideálne na svadobnú hostinu alebo zásnuby, vianočnú oslavu alebo na akúkoľvek slávnostnú príležitosť, kde chcete oslniť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1688 kJ / 402 kcal | 1919 kJ / 457 kcal |
Tuky | 20 g | 23 g |
Sacharidy | 45 g | 51 g |
Bielkoviny | 2,6 g | 2,9 g |
Zdroj: Dr.Oetker