Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta

Náročnosť

Suroviny na Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta (rozpočet na 8 porcií):

Krém: 500 ml mlieka, kôra a šťava z 2 citrónov, 150 g kryštálového cukru, 30 g zemiakového škrobu,30 g hladkej múky, 2 žĺtky a 1 vajíčko, 500 ml smotany na šľahanie (33%)

Craqueline: 100 g zmäknutého masla, 100 g trstinového cukru, 100 g hladkej múky, štipka soli

Cesto: 240 ml vody, 125 g masla, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 lyžička soli, 180 g polohrubej múky, 6 vajíčok

Na ozdobenie: 100 g bielej čokolády, zobáčiky a krídelká z fondánu

Postup:

Krém: Do hrnca dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho dole z ohňa a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Tip: Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty, aby sa celkom rozpustil.

Craqueline:

Craqueline je sušienka, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar. V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládové cheesecake vajíčko

Suroviny na čokoládové cheesecake vajíčko (rozpočet na 8 porcií): Hniezda: 200 g mliečnej čokolády, 200 g slaných tyčiniek Vajíčka: 200 g bielej čokolády Pomarančový puding:… Čítaj ďaľej

Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne. Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo. Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.

Zdobenie: Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu. Kuriatka z odpaľovaného cesta sú hotové.

Potrebujeme: hrniec, škrabku na zeleninu, misku, metličku na šľahanie, potravinársku fóliu, šľahací mixér, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou, 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)

www.lidl.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach