Suroviny na zdobené judášky:
500 g polohrubej múky, 125 g masla, 125 g hnedého cukru, 2 žĺtky, štipku soli, citrónovú kôru, štipku muškátového kvetu a rozdrveného anízu, 50 g sekaných hrozienok, 50 g sekaných mandlí, 30 g droždia, trochu mlieka
Na ozdobu: vajcia, kryštálový cukor hnedý, orechy, mandle, tekvicové semienka, kandizované ovocie, sušené ovocie, sezamové semienka
Postup:
Do múky rozdrobíme maslo, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru, korenie a v mlieku vykysnutý kvások (droždie, lyžicu cukru,1 lyžicu múky a trochu mlieka). S trochou mlieka vypracujeme tuhšie cesto, do ktorého zapracujeme sekané mandle a hrozienka. Dáme vykysnúť na teplé miesto asi na pol hodiny. Cesto potom na doske vyvaľkáme po častiach asi na hrúbku 1 cm.
Mohlo by vás zaujímať
Z cesta tvarujeme dlhé tyčinky. Tie stáčame do špirál a kladieme na vymastený plech. Judášky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubým kryštálovým cukrom a bohato zdobíme kúskami orechov, ovocia, mandlí, semienok. Upečieme vo vyhriatej rúre.