Marcipán pochádza z Orientu, odkiaľ sa rozšíril do Španielska a Portugalska. Cez Benátky, ktoré boli križovatkou obchodných ciest, sa počas krížových výprav dostal ďalej do Európy. V 14. storočí bol podávaný ako dezert len na stoloch tej najvyššej vrstvy a až do 18. storočia sa verilo, že má liečebné účinky. Až po objavení Ameriky, odkiaľ sa do Európy rozšírila cukrová trstina, bolo dosť cukru na to, aby sa mohlo začať s masovejšou výrobou marcipánu. S rozvojom priemyselnej výroby potom marcipán úplne zľudovel.
Suroviny na marcipánové kúsky:
300 g mandlí, 150 g práškového cukru, asi 3 lyžice ružovej vody (dostaneme v lekárni alebo v drogérii). Marcipán môžeme zafarbiť a ochutiť kakaom, čerešňovicou, červenou a žltou potravinovou farbou a citrónovou esenciou
Postup:
Mandle zalejeme horúcou vodou, necháme chvíľu postáť a ošúpeme. Rozložíme ich na utierku a necháme uschnúť. Potom ich viackrát najemno pomelieme. Lepšie sa pomelú, ak ich pred každým mletím dáme na chvíľu do mrazničky. K pomletým mandliam primiešame práškový cukor s ružovou vodou a vypracujeme hladké a vláčne cesto. Vyvaľkáme ho medzi dvomi fóliami a vykrajujeme rôzne tvary. Ak chceme farebné kúsky, cesto rozdelíme na tri časti, do jednej primiešame trošku kakaa, do druhej pár kvapiek červenej potravinovej farby s čerešňovicou a do tretej 4 kvapky žltej potravinovej farby s citrónovou esenciou.
Mohlo by vás zaujímať
Jednotlivé cestá vyvaľkáme medzi dvomi fóliami, potom ich bez fólie pokladieme na seba a pevne stlačíme. Pokrájame na štvorčeky alebo formičkou vykrajujeme rôzne tvary. Z nezafarbeného cesta môžeme tiež vymodelovať malé zemiačky a obaliť ch v kakaovom prášku. Marcipán uchovávame v uzatvorenej nádobe a v chlade.