90 minútEnergia: 330 kcal.
Roztomilé zajačiky s marcipánovými mrkvičkami na zahryznutie z kysnutého cesta.
Suroviny na zajačiky s marcipánovými mrkvičkami (vystačí na 12 kusov):
Na cesto:
- 1 balenie Buchty Dr. Oetker
- 2 balíčky Trstinového cukru rumového
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja
Na potretie a ozdobenie:
- 50 ml oleja
- ľanové semienka
- 12 klinčekov
- 1 balíček Marcipánu
- Farba gélová potravinárska červená
- Farba gélová potravinárska žltá
- Farba gélová potravinárska zelená
Okrem toho potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie
- 12 kovových trubičiek na snehové trubičky
Postup:
- Na prípravu cesta pripravíme zmes s droždím, trstinovým cukrom, vodou a olejom podľa návodu na obale. Cestá poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujem zajačika (podľa fotografie) a do labiek mu vložíme olejom potretú trubičku.
- Dozdobíme im z ľanových semienok oči a z klinčekov ňufáčiky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme pomocou štetca alebo pierka olejom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 190 °C
- Teplovzdušná rúra: 170 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas prípravy: asi 30 minút
- Čas pečenia: asi 30 minút
- Celkový čas prípravy: asi 90 minút
Zajačiky necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Na mrkvičky zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou farbou tak, aby nám vznikla oranžová farba. Zvyšok marcipánu zafarbíme nazeleno. Z oranžového marcipánu vytvarujeme 12 mrkvičiek a zo zeleného marcipánu vňať k mrkvičkám.
Potom opatrne vytiahneme trubičky a každému vložíme do labky mrkvičku.
Tip: Zajačiky možno pripraviť aj naslano. Len do cesta namiesto cukru pridáme soľ podľa chuti. Namiesto mrkvičiek im môžeme do labiek vložiť napr. mini páročky.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1382 kJ / 330 kcal | 1453 kJ / 347 kcal |
Tuky | 22,85 g | 24,05 g |
Sacharidy | 28,29 g | 29,78 g |
Bielkoviny | 2,60 g | 2,73 g |