Krémový karamel (tiež známy pôvodne ako flan) pochádza z Rímskej ríše. Pôvodne sa toto jedlo volalo tiropatinam a vyrábalo sa z vajec, mlieka a korenia. Dochucovalo sa v slanej verzii rybami, úhorom, špenátom a keď bola aj sladká verzia s medom. Bolo to v ranom stredoveku, v Španielsku, keď začali používať iba ingrediencie, z ktorých sa dnes vyrába pôvodný recept, a do zmesi pridali karamelizovaný cukor a nazvali ho flan, ktorý pochádza z protogermánskeho „flado“.
Suroviny na flan:
1 a pol hrnčeka cukru, 6 veľkých vajec, 400 g konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 370 g konzerva kondenzovaného mlieka, 1 lyžička vanilky
Postup:
Predhrejte rúru na 170°C. Budete potrebovať 6 formičiek a veľký pekáč. Dajte 1 hrnček cukru do teplej panvice nad strednú teplotu. Neustále miešajte, kým cukor nezhnedne a neskaramelizuje. Rýchlo nalejte približne 2-3 polievkové lyžice karamelu do každej formičky, nakláňajte, aby sa karamel dostal aj na steny. Ak karamel začne tuhnúť, ohrejte ho. Vyšľahajte vajcia. Vmiešajte do mliek a potom pomaly vmiešajte 1/2 hrnčeka cukru a nakoniec vanilku.
Mohlo by vás zaujímať
Vymiešajte do hladka po každej surovine. Nalejte krém do karamelom lemovaných formičiek. Dajte formičky do veľkého pekáča a naplňte asi 1 – 2 cm horúcej vody. Pečte 45 minút vo vodnom kúpeli a kontrolujte nožom, ak je nôž čistý, je to hotové. Vyberte a nechajte vychladnúť v chladničke 1 hodinu. Preklopte formičky na tanier.