Flan

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Krémový karamel (tiež známy pôvodne ako flan) pochádza z Rímskej ríše. Pôvodne sa toto jedlo volalo tiropatinam a vyrábalo sa z vajec, mlieka a korenia. Dochucovalo sa v slanej verzii rybami, úhorom, špenátom a keď bola aj sladká verzia s medom. Bolo to v ranom stredoveku, v Španielsku, keď začali používať iba ingrediencie, z ktorých sa dnes vyrába pôvodný recept, a do zmesi pridali karamelizovaný cukor a nazvali ho flan, ktorý pochádza z protogermánskeho „flado“.

Suroviny na flan:

1 a pol hrnčeka cukru, 6 veľkých vajec, 400 g konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 370 g konzerva kondenzovaného mlieka, 1 lyžička vanilky

Postup:

Predhrejte rúru na 170°C. Budete potrebovať 6 formičiek a veľký pekáč. Dajte 1 hrnček cukru do teplej panvice nad strednú teplotu. Neustále miešajte, kým cukor nezhnedne a neskaramelizuje. Rýchlo nalejte približne 2-3 polievkové lyžice karamelu do každej formičky, nakláňajte, aby sa karamel dostal aj na steny. Ak karamel začne tuhnúť, ohrejte ho. Vyšľahajte vajcia. Vmiešajte do mliek a potom pomaly vmiešajte 1/2 hrnčeka cukru a nakoniec  vanilku.

Mohlo by vás zaujímať

22. január

Panna Cotta dezert

20 minútSuroviny ( rozpočet vystačí na asi 4 porcie ): Na dezert: 1 balíček Panna Cotty čokoládovej Dr. Oetker, 250 ml plnotučného mlieka, 250 ml smotany na… Čítaj ďaľej

Vymiešajte do hladka po každej surovine. Nalejte krém do karamelom lemovaných formičiek. Dajte formičky do veľkého pekáča  a naplňte asi 1 – 2 cm horúcej vody. Pečte 45 minút vo vodnom kúpeli a kontrolujte nožom, ak je nôž čistý, je to hotové. Vyberte a nechajte vychladnúť  v chladničke 1 hodinu. Preklopte formičky na tanier.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach