Zákusok Opitý Izidor je plný orechov a rumu. Stará dobrá klasika na nedeľu ku káve.
Suroviny na koláč menom opitý izidor:
3 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100g múky, 200 g orechov , 5 PL kakaa, 200 g práškového cukru, 0,5 dcl Klasik Tuzemský Um Špeciál, 0,5 dcl mlieka, 250 g masla, 2 PL ríbezľového džemu, 200 g čokolády
Postup:
Bielka od žĺtkov oddelíme. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na nadýchanú penu. Pridáme 100g múky, 50g orechov a 2,5 lyžice kakaa. Všetko spolu jemne zamiešame. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vody. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme do trúby piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Keď je korpus hotový, necháme ho vychladnúť , vrchnú „šupku“ odstránime a natrieme ríbezľovým džemom (ak by sme vrchnú vrstvu neodstránili, džem by nevsiakol do korpusu a ostatné vrstvy by sa mohli zošmyknúť). V miske zmiešame 200g mletých orechov, 0,5l rumu a 0,5dcl zovretého mlieka spolu so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru a pripravíme prvú plnku.
Mohlo by vás zaujímať
Orechovo-rumovú plnku natrieme na korpus s vrstvou ríbezľového džemu. Druhú plnku pripravíme z 250 g zmäknutého masla, 100g roztopenej čokolády a 100 g práškového cukru. Všetko spolu vyšľaháme do nadýchaného krému, ktorý navrstvíme na orechovú plnku. Pripravený koláč dáme schladiť do chladničky. Kým koláč chladne, pripravíme vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu z 200 g horkej čokolády a 50 g masla. Hotovú polevu nalejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť.