Jahňacie stehno v ríbezľovej omáčke s portským

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na jahňacie stehno v ríbezľovej omáčke s portským:

1,8 kg jahňacieho stehna bez prebytočného tuku, olúpaný strúčik cesnaku, nakrájaný na tenké plátky, 1/2 lyžičky soli, čerstvo namleté čierne korenie, lyžica olivového oleja, dlhá vetvička rozmarínu, 4 stredne veľké olúpané cibule, nakrájané na štvrtiny, 350 ml portského alebo červeného vína, šťava a na jemné prúžky nakrájaná kôra z pomaranča, 900 g očistených stredne veľkých nových zemiakov, 350 g stredne veľkej očistenej mrkvy, nakrájanej na šikmé prúžky, 350 g očistených a pokrájaných zelených fazuliek, 3 lyžice ríbezľového rôsolu, šťava z 1/2 citróna, 170 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí, čerstvý rozmarín a červené ríbezle na ozdobenie

Postup:

Do mäsa vyrežeme špicatým nožíkom malé otvory a vsunieme do nich plátky cesnaku. Potom mäso osolíme a trocha okoreníme. Vo veľkom pekáči rozohrejeme olej a stehno na ňom asi 15 minút opekáme. Preložíme ho na tanier a navrch položíme vetvičku rozmarínu. Na rozpálenom tuku krátko opražíme cibuľu. Prebytočný tuk zoberieme a k cibuli pridáme 250 ml vína a pomarančovú šťavu, všetko prevaríme. Stehno položíme naspäť na pekáč a polejeme ho horúcou šťavou.

Zakryté mäso pečieme asi 1 a 1/4 hodiny a polievame šťavou. Potom okolo mäsa naukladáme nakrájané zemiaky a mrkvu a polejeme štavou. Zakryté pečieme asi hodinu. Medzitým blanšírujeme 2 minúty vo vriacej vode fazuľky, necháme ich odkvapkať a vložíme na 20 minút do pekáča. Ked‘ je mäso mäkké, vyberieme ho na veľkú nahriatu misu a zeleninu naaranžujeme okolo neho. Vypečenú šťavu z pekáča prevaríme. Zvrchu zoberieme nadbytočný tuk a vmiešame ríbezľový rôsol, citrónovú šťavu a pomarančovú kôru.

Mohlo by vás zaujímať

Jahňacie karé na provensálsky spôsob

Jahňacie karé na provensálsky spôsob

60 minútSuroviny na jahňacie karé na provensálsky spôsob: Na jahňacie karé: ½ zväzok petržlenu, 1 nasekaná cibuľa, 6 nasekaných strúčikov cesnaku, 4 nasekané okrúhle paradajky, 15… Čítaj ďaľej

Varíme, dokiaľ sa šťava odparí a dobre zhustne. Pridáme ríbezle a pár minút ich povaríme do mäkka. Omáčku ochutíme trochou korenia, pridáme zvyšok vína a hotovou omáčkou zalejeme stehno. Pred podávaním vymeníme čerstvú vetvičku rozmarínu a jahňacinu ozdobíme ríbezľami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach