Skvostný jahňací chrbát v bylinkovej kruste

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Jahňacina a bylinky patria ku Veľkej noci rovnako ako mazanec či kraslice. Podľa tradícií by sa mala táto lahôdka na sviatočnom stole objaviť na Veľkonočnú nedeľu, aby uzavrela štyridsaťdňový pôst. Ak neviete, ako mladé jahňacie mäso pripraviť tak, aby sa podarilo, vyskúšajte recept blogerky Live With Anny na jahňací chrbát v bylinkovej kruste. Určite sa k nemu budete vracať aj cez rok. Výsledok je totiž fantastický!

Suroviny na jahňací chrbát v bylinkovej kruste:

Na potlačené zemiaky:

  • 2 lyžičky soli
  • 1 kg zemiakov
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Na bylinkovú strúhanku:

  • 5 byliek hladkolistej petržlenovej vňate (iba lístky)
  • 2 byľky rozmarínu (iba ihličky)
  • 1 byľka mäty (iba lístky)
  • 150 g strúhanky
  • ½ lyžičky soli

Jahňací chrbát:

  • jahňací chrbát (cca 800 g)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • horčica (na potretie)
  • 2 plátky masla

Vínový preliv

  • 2 byľky rozmarínu
  • 150 ml červeného vína
  • 50 g masla
jahňací chrbát v bylinkovej kruste

A ako na to?

Potlačené zemiaky

V osolenej vode uvarte domäkka zemiaky. Keď budú hotové, zlejte ich a nechajte chvíľu vychladnúť. Potom ich ošúpte a rozpučte. Pridajte k nim hrsť nasekanej pažítky a petržlenovej vňate. Všetko dôkladne premiešajte a v prípade potreby dosoľte.

Bylinková strúhanka

Ako ďalšiu si pripravte bylinkovú strúhanku. Z hladkolistej petržlenovej vňate a mäty otrhajte lístky a z rozmarínu ihličky. Všetko nasekajte najemno. Do misy nasypte strúhanku, nasekané bylinky, lyžičku soli a všetko premiešajte.

Jahňací chrbát

Jahňací chrbát očistite a z oboch strán osoľte a okoreňte. Na panvici rozpáľte olivový olej a jahňací chrbát opečte z každej strany. Potom vložte panvicu do predhriatej rúry na 180 °C a pečte 15 minút. „Ideálny je špeciálny program na pečenie veľkých kusov mäsa, ktorý má napríklad rúra MORA VT 779 BX,“ hovorí Anny. Potom panvicu vytiahnite, mäso potrite horčicou a obaľte ho v bylinkovej strúhanke a čo najviac ju naň natlačte. Takto vložte znovu na panvicu a pečte ďalších 15 minút na 180 °C. Po 15 minútach vyberte panvicu, na mäso položte plátky masla a rúru si na funkcii gril rozohrejte na 220 °C. Panvicu vložte znovu do rúry a nechajte v nej 5 minút. Z bylinkovej strúhanky sa vytvorí krásna krusta. Po upečení preložte do misy, zabaľte do alobalu a nechajte 5 minút oddychovať.

Vínový preliv

Z panvice, v ktorej sa pieklo mäso, odstráňte kusy pečenej strúhanky a čo najviac ju rozpáľte. Pridajte rozmarín a červené víno. Na panvici ho zvarte a zredukujte, aby sa odparila tekutina a alkohol. Na záver pridajte maslo, ktoré víno zjemní a trochu zahustí.

Jahňací chrbát nakrájajte na plátky – krájajte vždy medzi rebrami. Na tanier naservírujte štuchané zemiaky, plátok jahňaciny a všetko zalejte trochou vínového prelivu. Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať

Zapečené baklažány s mozzarellou podľa Jany Dukátovej

40 minútRozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej. „Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec… Čítaj ďaľej

TIP: Talentovaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX

Vstavaná multifunkčná rúra VT 779 BX v elegantnom nerezovom variante s extra veľkým objemom 71 l sa ovláda pomocou prehľadného intuitívneho dotykového panela, ktorý umožňuje nastaviť širokú škálu prednastavených režimov rúry a aj ďalších funkcií vrátane presnej aktuálnej teploty v rúre. Patentovaný vnútorný zaoblený tvar rúry, inšpirovaný tradičnou kamennou pecou, necháva horúci vzduch ideálne cirkulovať rovnomerne zo všetkých strán okolo pripravovaného pokrmu, ktorý tak bude vždy perfektne prepečený a šťavnatý. Má pätnásť rôznych programov vrátane rozmrazovania, udržovania teploty pokrmu, ale aj špeciálne programy na pečenie chleba i mäsa: napríklad rezňov, kotliet, rebierok alebo hydiny – vrátane pozvoľného pomalého pečenia pri nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy, možné je aj varenie v pare vo vlastných parných nádobách (nie sú súčasťou rúry). Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča; manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy. Odporúčaná cena je 499,- EUR.

Foto: MORA

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach