Paella Valenciana

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Paella je typické španielske jedlo z ryže, podobné rizotu alebo pilafu. Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia, ktorí v Španielsku nežijú, paellu obvykle vnímajú ako národné jedlo Španielska, ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm, vyskytujúca sa v oblasti Valencie – Paella Valenciana.

Suroviny na Paella Valenciana:

1 a 1/4 hrnčeka sušených bielych fazúľ, 2 stredné paradajky, nakrájané na kocky, 1 stredná cibuľa, nakrájaná, 8 kuracích stehien alebo celé kurča, 1 králik – bez kože a vyčistený, 24 slimákov, vyčistených, 1 kg zelenej fazuľky, 2 artičoky, nakrájame na 4 kúsky (alebo konzerva 450 g), 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané, 4 – 6 hrnčekov kuracieho vývaru, štipka šafranu, ryža

Postup:

Namočte fazuľu cez noc. Uvarte.  Ak používate celé kurča, rozsekajte ho na malé kúsky. Rovnako aj králika. Slimáky musíte dokonale vyčistiť alebo kúpiť vyčistené zmrazené. Cesnak jemne nasekajte. Rozkrojte paradajky na osminky. Opláchnite zelené fazuľky rozrežte na polovice. Ak používate čerstvé artičoky, očistie a odrežte spodnú stonku. Nakrájajte na štvrťky. Ak používate konzervované artičoky, zlejte vodu. Ak pripravujete paella na grille, vopred ho musíte dobre rozohriať.

Mohlo by vás zaujímať

Tradičná Paella

35 minútTradičná Paella – suroviny: Olivový olej, rybí vývar, guľatú ryžu, roztlačený cesnak premiešaný s červenou paprikou, 3 rajčiny, polovicu citróna, 1 zelenú a 1 červenú… Čítaj ďaľej

Do panvice dajte dostatok olivového oleja nechajte rozohriať. Osmažte cibuľu, cesnak a paradajky. Pridávajte olivový olej podľa potreby, aby ste zabránili pripáleniu. Pridajte kuracie mäso, slimáky a králičie. Varte za stáleho miešania asi 15 minút. Pridajte bielu fazuľa a miešajte. Pridajte ryžu a miešajte asi 2 – 3 minúty, aby sa ryža dôkladne pokryla olejom a zmesou. Pridajte šafran do vývaru a pomiešajte. Pomaly nalejte vývar do panvice, až kým je obsah pokrytý. Pridajte rovnomerne zvyšok zeleniny. Nechajte povariť.  V prípade potreby pridajte vývar. Keď sa ryža uvarí, odstavte a prikryte hliníkovou fóliou. Podávajte až o 5 – 10 minút.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach