Cisársky trhanec

Doba prípravy 20 minútEnergia: 475 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 475 kcal

Suroviny (rozpočet pre 4 porcie):

6 dkg hladkej múky, 1/8 l mlieka, 3 vajcia, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 polievkovú lyžicu hrozienok, soľ, kryštálový cukor, práškový cukor, maslo

Postup:

Umyjeme hrozienka pod horúcou vodou a necháme odkvapkať. Oddelíme žĺtky od bielkov. Vymiešame na hladkú masu mlieko s múkou, štipkou soli a vanilínovým cukrom. Na záver primiešame žĺtky. Aby sme cesto zbavili hrudiek, môžeme ho pretrieť cez jemné sito. Vyšľaháme sneh z bielkov a cukru. Do cesta na cisársky trhanec zamiešame veľmi opatrne tretinu snehu. Pridáme hrozienka.

Rozpálime 1 polievkovú lyžicu masla na panvici (s tepelne izolovanou rukoväťou). Vložíme do nej cesto, rovnomerne ho rozotrieme a pečieme na malom plameni, kým sa spodná strana upečie do zlatožlta. Potom cesto otočíme a necháme dopiecť v predhriatej rúre asi 5 minút. Cisársky trhanec nakrájame na menšie kúsky. Klasickou prílohou Cisárskeho trhanca sú dusené slivky (v malom množstve vody udusíme slivkový kompót).