Vynikajúca netradičná bryndzová nátierka

Doba prípravy 25 minútNáročnosť

Bryndza je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku.

Na Slovensku sa začala bryndza po domácky vyrábať po príchode Valachov (t. j. asi od 15. stor.). V 18. storočí vo viacerých mestách vznikli bryndziarske manufaktúry (1787 v Detve založená Jánom Vagačom). V súčasnosti najznámejšia a stále funkčná bryndziareň je vo Zvolenskej Slatine. Táto bryndziareň bola ako druhá na Slovensku založená Petrom Molecom v roku 1797. V 19. storočí bola veľmi vyhľadávaná aj breznianska bryndza, známa aj pod pomenovaním brezniansky syr.

Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu ako ju poznáme dnes.

Vyskúšajte tento zaujímavý a netradičný recept na vynikajúcu bryndzovú nátierku, v ktorom sa stretáva intenzívna aróma a napriek tomu pôsobí vyvážene a harmonicky. Je vhodný na sýte raňajky alebo aj ako sýte predjedlo, a preto treba upozorniť hostí, aby jedli opatrne a zvýšilo im miesto v žalúdku aj na hlavný chod… 🙂 

Netradičná bryndzová nátierka – suroviny na 4 porcie:

200 g bryndze, slanina alebo sušená šunka, 1 cibuľa, 100 g sušených paradajok v oleji, píniové semienka, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, čerstvá šalvia.

netradičná bryndzová nátierka

Postup:

Na panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na drobno nakrájanú slaninu alebo šunku a 3-4 minútky opekáme. Potom prisypeme píniové semienka, pretože pri vysokej teplote zhnednú. Ak sú sušené paradajky veľké, nakrájame ich na menšie kúsky a potom pridáme nasekanú šalviu a ešte minútku až dve opekáme za neustáleho premiešavania.

Mohlo by vás zaujímať

Bryndzová nátierka s ančovičkami a kaparami

20 minútBryndzová nátierka s ančovičkami a kaparami – suroviny: 125 g bryndze, 1 PL mletej červenej papriky, 60 g hladkého tvarohu, 1 šalotka, 1/2 ČL mletej… Čítaj ďaľej

Odstavíme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme do misiek alebo pohárikov bryndzu. Dôležité je, aby nebola natlačená a ostali aj prázdne miesta. Na ňu potom naložíme opečenú zmes, ktorá sa premieša sama. Dozdobíme čerstvou šalviou. Netradičná bryndzová nátierka je hotová. Môžeme si na nej pochutiť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach