Ružičkový kel je tradičná príloha k pečeným mäsám, ktorá nechýba na stoloch vo Veľkej Británii. Kombinácia so slaninou a gaštanmi dodáva kelu sviatočnú príchuť. Je to veľmi mnohostranná zelenina. Vynikajúco sa hodí do zeleninových polievok, k červenému alebo bielemu mäsu a po krátkom podusení je tiež veľmi chutný v šaláte. Ružičkový kel sa môže upraviť na všetky možné spôsoby – varenie, vyprážanie i pečenie. Jedlá z neho nezaťažujú žalúdok a recepty sú jednoduché na prípravu. Základom takmer všetkých je odstrániť poškodené vonkajšie listy (tie môžete hodiť do kompostu) a ružičky uvariť v slanej vode asi 5 minút.
Suroviny na ružičkový kel:
450 g ružičkového kelu, 25 g čerstvého masla, 1 polievková lyžica olivového oleja, 100 g na kocky nakrájanej pancetty alebo inej trvanlivej slaniny, 100 g uvarených olúpaných gaštanov, 5 – 6 čerstvých lístkov šalvie, 120 ml smotany
Postup:
Priveďte mierne osolenú vodu k varu a varte očistené hlavičky kelu asi 4 – 6 minút, do polomäkka. Odstavte a odložte. Na panvici rozohrejte maslo s olejom a pridajte slaninu. Jemne opečte asi 2 – 3 minúty do chrumkava.
Mohlo by vás zaujímať
Rozdrobte nahrubo gaštany hrubo a pridajte ich k slanine spolu so šalviovými listami. Pridajte uvarený kel a smotanu a priveďte k varu. Pred podávaním dochuťte.