Šišky z kysnutého cesta sú u nás obľúbeným jedlom počas fašiangov.
Suroviny na šišky z kysnutého cesta:
500 g polohrubej múky, 2,5 dl mlieka, 2 zarovnané polievkové lyžice práškového cukru, 2 vajíčka, polovica kocky čerstvého droždia, 3 polievkové lyžice rozpusteného masla, 3 polievkové lyžice rumu, medzi prsty soli, 350 – 400 g tuhého lekváru, olej na vysmážanie
Postup:
Mlieko prihrejeme a vmiešame cukor s droždím. Necháme podkysnúť asi pol hodiny. V inej miske si zmiešame múku so soľou. Do drožďového kvásku vmiešame maslo, rum a nakoniec primiešame múku. Vymiešame husté vláčne cesto. Necháme zase pol hodinu podkysnúť prikryté utierkou. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Vykrojíme kruhy s priemerom 6 cm. Na polovicu kruhov položíme kopcovitú čajovú lyžičku lekváru.
Mohlo by vás zaujímať
Lekvárové kruhy prikryjeme prázdnymi a prstami alebo vidličkou po okrajoch popritláčame. Do vysokej panvice nalejeme olej asi do výšky 4 cm. Z oboch strán ich vysmažíme. Z panvice šišky hneď ukladáme na tanier s kuchynskou papierovou utierkou, aby sa šišky zbavili prebytočného tuku. Potom upečené šišky posypeme práškovým cukrom.