Veľkonoční zajačikovia

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Veľkonoční zajačikovia – suroviny:

Prísady na cesto: 450 ml hladkej múky, 1 droždie, 70 g krupicového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 60 g roztopeného masla, 1 vajce, nastrúhaná kôra z 1 citrónu, 250 ml vlažného mlieka

Na ozdobenie a posypanie: 1 rozšľahané vajce, hrozienka, práškový cukor

Postup:

Prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Posypeme hladkou múkou, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 45-60 minút. Po vykysnutí ešte raz cesto prepracujeme a nakrájame ho na 10 rovnakých kúskov. Približne 1/3 cesta z každého kúsku odkrojéme a dáme bokom na hlavičku a chvostík a 2/3 necháme na telíčko.

Tvarovanie telíčka:
Kúsky cesta vytvarujeme do valčekov dlhých 10-12 cm, ktoré na jednom konci zašpicatíme. Z každej strany valčeka cesto nastrihneme, aby vznikli 4 nožičky. „Telíčka“ poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a „nožičky“ ešte trochu pretiahneme. Zajačikov dávame ďalej od seba (použijeme 2 plechy).

Vytvarovanie hlavičky a chvostíka:
Z poloivice cesta urobíme guličku a položíme ako chvostík na telíčko. Z druhej polovice vytvarujeme „kvapku“. Na špicatom konci cesto natrihneme (vzniknú ušká) a položíme na telíčko ako hlavičku. Hlavičku a chvostík zľahka potrieme vajcom a hrozienka dáme ako očičká. Zajačikov necháme na teplom mieste ešte asi 15 minút nakysnúť. Potom pečieme v predhriatej rúre na 190 °C asi 20 minút a po upečrní posypeme vychladnutých zajačikov práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach