Suroviny na Rezance Khao Soi:
Na výrobu čili pasty: 5 celých sušených čili papričiek, 1 polievková lyžica nasekanej šalotky, 2 lyžičky čerstvého zázvoru nakrájaného na plátky, 1 čajová lyžička koriandra, 1/2 lyžičky mletej kurkumy
Na omáčku: 6 hrnčekov kokosového mlieka, 450 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných, 7 lyžíc riedkej sójovej omáčky, 2 lyžice tmavej hustej sójovej omáčky, 4 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, šťava z 1 a pol limetky, 450 g vaječných rezancov, arašidový olej na vyprážanie (alebo iný)
Postup:
Namočte celé sušené čili papričky do studenej vody na 10 minút. V cedidle pomocou lyžice vytlačte prebytočnú vodu. Použite hliníkovú fóliu, do ktorej zabalíte celé čili papričky, šalotku, plátky zázvoru, koriander a mletú kurkumu. Umiestnite priamo na sporák asi na 2 minúty z každej strany, alebo kým nezačne voňať. Zmes dajte do mažiara a rozdrvte na pastu.
Zohrejte hrnček kokosového mlieka, pridajte čili pastui a varte asi 2 minúty. Pridajte kuracie mäso, soľ a sójové omáčky. Opekajte, kým kurča nie je ružové, pridajte zvyšok kokosového mlieka a priveďte k varu. Varte 5 minút, potom pridajte limetkovú šťavu. Dobre premiešajte a odstavte.
Mohlo by vás zaujímať
Upražte 140 g rezancov v rozpálenom oleji až do chrumkava. Vyberte a osušte. Uvarte zvyšok rezancov podľa návodu na obale. Dajte porciu varených cestovín na tanier a nalejte na ne omáčku. Navrch dajte chrumkavé vyprážané rezance. Rezance Khao Soi podávajte s miskou nakrájanej šalotky a limetkou.