Suroviny na thajské karí Gaeng Masaman Gai:
asi ½ kg kuracieho mäsa (môžete tiež použiť bravčové alebo hovädzie mäso) nakrájané na kúsky “na zahryznutie”, 3 hrnčeky kokosového mlieka, 2 polievkové lyžice pražených arašidov (nesolené), 5 olúpaných celých malých cibuliek, 5 malých zemiakov, olúpané a čiastočne uvarené, 3 bobkové listy, 5 semienok kardamómu, malý kúsok pečenej škorice, 2 lyžice palmového cukru (môžete použiť trstinový), 1 polievková lyžica tamarindového koncentrátu zmiešaného s 2,5 polievkovými lyžicami vody, 3 lyžice limetkovej šťavy, 2 – 3 lyžice Masaman karí pasty, 1 – 3 lyžičky prelisovaného cesnaku
Postup:
Olúpte zemiaky, varte asi 10-15 minút, a rozrežte na menšie kusy. Nechajte kokosové mlieko “sadnúť” a dostanete asi 2 hrnčeky hustej „smotany“ a jeden hrnček riedkeho „mlieka“. V malom kastróliku priveďte mlieko do varu a pridajte kura alebo bravčové mäso. Ak používate hovädzie mäso, budete potrebovať ďalšie dva hrnčeky mlieka. Varte mäso, až kým zmäkne.
Mohlo by vás zaujímať
Dajte kokosovú “smotanu” do woku a priveďte k varu, pridajte pastu massaman a pražte a pritom premiešavajte. Pridajte zostávajúcu “smotanu” a karí pastu na mäso. Pridajte arašidy. Ochutnajte a pridajte cukor, tamarindovú zmes, limetkovú šťavu a rybiu omáčku. Pridajte zvyšné prísady a varte do mäkka. Thajské karí Gaeng Masaman Gai je hotové, môžeme ho podávať.
Poznámka: zemiaky používané v Thajsku sú sladké žlté zemiaky. Zemiaky nášho typu môžu byť tiež použité, hoci menej absorbujú. Zemiaky zmierňujú ostrosť karí, a preto ich nevynechávajte.