Thajské karí Gaeng Masaman Gai

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Suroviny na thajské karí Gaeng Masaman Gai:

asi  ½ kg  kuracieho mäsa (môžete tiež použiť bravčové alebo hovädzie mäso) nakrájané na kúsky “na zahryznutie”, 3 hrnčeky kokosového mlieka, 2 polievkové lyžice pražených arašidov (nesolené), 5 olúpaných celých malých cibuliek, 5 malých zemiakov, olúpané a čiastočne uvarené, 3 bobkové listy, 5 semienok kardamómu, malý kúsok pečenej škorice, 2 lyžice palmového cukru (môžete použiť trstinový), 1 polievková lyžica tamarindového koncentrátu zmiešaného s 2,5 polievkovými lyžicami vody, 3 lyžice limetkovej šťavy, 2 – 3 lyžice Masaman karí pasty, 1 – 3 lyžičky prelisovaného cesnaku

Postup:

Olúpte zemiaky, varte asi 10-15 minút, a rozrežte na menšie kusy. Nechajte kokosové mlieko “sadnúť” a dostanete asi 2 hrnčeky hustej „smotany“ a jeden hrnček riedkeho „mlieka“. V malom kastróliku priveďte mlieko do varu a pridajte kura alebo bravčové mäso. Ak používate hovädzie mäso, budete potrebovať ďalšie dva hrnčeky mlieka. Varte mäso, až kým zmäkne.

Mohlo by vás zaujímať

Karí Panang Moo

Karí Panang Moo

20 minútPanang možno pripraviť z bravčového, kuracieho alebo hovädzieho mäsa. Chuťovo pripomína thajské červené karí, ale je menej štipľavé. Je skôr sladkasté a omáčka z kokosového… Čítaj ďaľej

Dajte kokosovú “smotanu” do woku a priveďte k varu, pridajte pastu massaman a pražte a pritom premiešavajte. Pridajte zostávajúcu “smotanu” a karí pastu na mäso. Pridajte arašidy. Ochutnajte a pridajte cukor, tamarindovú zmes, limetkovú šťavu a rybiu omáčku. Pridajte zvyšné prísady a varte do mäkka. Thajské karí Gaeng Masaman Gai je hotové, môžeme ho podávať.

Poznámka: zemiaky používané v Thajsku sú sladké žlté zemiaky. Zemiaky nášho typu môžu byť tiež použité, hoci menej absorbujú. Zemiaky zmierňujú ostrosť karí, a preto ich nevynechávajte.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach