Suroviny na sirup z rimbaby
1 hrsť čerstvej alebo sušenej rimbaby, približne 0,5 – 1 liter bieleho vína, cukor na prípravu sirupu z bazy a byliniek podľa potreby.
Postup:
Kvety rimbaby vložíme do nádoby a prelejeme takým množstovm bieleho vína, aby kvety bylinky boli úplne zaliate. Priebežne kontrolujeme, či víno netreba dolievať. Zakrytú nádobu s vínom a bylinkami odložíme na tmavé miesto a necháme 3 týždne vylúhovať. Stále priebežne kontrolujeme, či netreba dolievať víno.
Mohlo by vás zaujímať
Po uplynutí troch týždňov nálev aj s bylinkami zohrejeme, ale neuvedieme do varu. Kvety byliniek dôkladne vytlačíme a čistý výluh z rimbaby zmiešame s rovnakým množstvom cukru na prípravu sirupu a ešte trochu prehrejeme, aby sa cukor rozpustil. Potom prelejeme do pohárikov so skrutkovacím uzáverom a uložíme do chladnej miestnosti. Užívame po lyžičkách pri bronchitíde alebo bolestiach hlavy.