Suroviny na sirup z topinamburov:
15 topinamburov, cukor na prípravu sirupu podľa potreby
Postup:
Topinambury dôkladne umyjeme a neošúpané vložíme vo odšťavovači. Vylisovanú šťavu odmeriame v odmerke a zmiešame s rovnakým množstvom cukru na prípravu sirupu. Pomaly zahrievame, tak aby sa cukor roztopil. Potom nalejeme do fliaš so skrutkovacím uzáverom a skladujeme na chladnom mieste.
Tento sirup je vhodné užívať pri problémoch so slinivkou brušnou.
Mohlo by vás zaujímať
Cukor na prípravu sirupu
Cukor na prípravu sirupu rozpustíme v horúcej vode a povaríme. Keď je roztok číry zalejeme ním kvety, bylinky, ovocie a ponecháme ich v cukrovom roztoku macerovať asi 48 hodin v chlade. Sirup precedíme, naplníme do sterilných fliaš, uzavrieme a uskladníme v chlade. Pre dlhšiu trvanlivosť uvedieme sirup do varu na 3 minúty.