Tekvicový tvaroháč

Doba prípravy 200 minútNáročnosť

Suroviny na tekvicový tvaroháč:

Cesto: 75 g masla, 2 vajcia, 50 g práškového cukru, 75 g horkej čokolády, 60 g hladkej múky, hrsť sekaných vlašských orechov alebo mandľových lupienkov
Tvarohová plnka: 2 dl tekvicové pyré (najvhodnejšia je maslová tekvica, dobre sa dopĺňa s tvarohom),  500 g tučného tvarohu, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 200 g sladeného kondenzovaného mlieka, 100 g 30 % šľahačky, 30 g Solamylu (zemiakový škrob),  2 štipky škorice smotanová poleva: 180 g kyslej smotany, 2 PL práškového cukru pomarančová poleva: 150 g pomarančového džemu, 3 PL vody

Tekvicový tvaroháč

Postup:

Tekvicové pyré si pripravíme deň dopredu. Na 2 dl potrebujeme 500 g surovej tekvice, ktorú olúpeme a pokrájame na kocky. Potom ju rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 200° C a si 1 hodinu. Po vychladnutí rozmixujeme so 100 g šľahačky. Žĺtky utrieme s kondenzovaným mliekom, najemno vymiešaným tvarohom, zemiakovým škrobom, vanilkovým cukrom a škoricou. Opatrne vmiešam sneh z bielkov. Za stáleho miešania rozpustíme v hrnci  maslo a čokoládu. Do vychladnutej zmesi zamiešame vajce a cukor.

Postupne primiešame múku a orechy. Miešame, kým sa všetky suroviny poriadne nespoja. Cesto vložíme do tortovej formy s priemerom 26 cm. a pečiem vo vy hriatej rúre 15 minút na 180°C. Na predpečené cesto ihneď nalejeme pripravenú tvarohovú plnku a dáme znova piecť na 15 minút pri 180°C, potom znížime na 120°C a pečiem 1 1/2 hodiny.

Po upečení rozotrieme na tvarohovú plnku kyslú smotanu, ktorú sme rozmiešali s cukrom  a dáme ešte dopiecť na 15 minút na 120°C. V hrnčeku rozvaríme pomarančový džem s trochou vody. Potom, keď sa na koláči zapečie smotanová poleva, koláč vytiahneme z trúby a ihneď ho potrieme rozvareným džemom. Tekvicový tvaroháč necháme do druhého dňa odležať.

Berta Burešová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach