Suroviny na zemiakové guľky s kapustou:
1,3 kg zemiakov, 100 g údenej slaniny, asi 120 g hrubej múky, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, asi 200 g hladkej múky, 2 cibule, mleté čierne korenie, majorán, 100 g masti alebo oleja, 1 stredne veľká kapusta, 2 lyžičky rasce, 200 ml kyslého bieleho vína, 1 lyžicu octu, soľ
Postup:
Polovicu zemiakov v šupke uvaríme, ošúpeme a postrúhame. Druhú polovicu ošúpeme a surové najemno postrúhame. Slaninu pokrájame na drobné kocky a opečieme. Postrúhané varené i surové zemiaky osolíme, pridáme mleté čierne korenie, majorán, pretlačený cesnak, opečenú slaninu, vajcia, hrubú múku a všetko spolu dobre premiešame. Z cesta vykrajujeme lyžicou kúsky, z ktorých rukami tvoríme guľky o priemere asi 5 cm. Obalíme ich v hladkej múke a varíme v osolenej vode asi 17 – 20 minút. Vyberieme, polejeme upraženou cibuľou a podávame s dusenou kyslou kapustou.