Teplý mrkvový šalát vás zohreje…
Chuťovo svieži jesenný šalát, ktorý môže byť aj výbornou prílohou k mäsu, či rybe, alebo aj ako ľahký obed. Dá sa pripraviť vopred.
Suroviny na teplý mrkvový šalát:
Kokosový olej, alebo olivový olej, šalotka, zázvor, tekvica hokkaido alebo maslová tekvica, mrkva, vňať koriandra, soľ, čierne korenie, voda, limetová šťava.
Postup:
Tento šalát môže byť aj základom pre krém, nátierku či polievku. Na tuku osmahneme očistenú šalotku, pridáme soľ, čierne mleté korenie, polovicu očisteného a nastrúhaného zázvoru ( množstvo si odhadneme, obvykle 1 PL na základ a 1 PL do polievky). Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a tekvicu. Zatiahneme teplom, čiže premiešame so základom a zalejeme vodou. Po cca 5-tich minútach od varu scedíme tak, aby nám vývar zostal. Časť zmesi odoberieme a pridáme na „ julienne“ nakrájanú surovú mrkvu (5mm rezance) a vňať koriandra.
Mohlo by vás zaujímať
Ak nemáme koriander, pridáme petržlen alebo sedano, ligurček, mätu… jednoducho to čo nám chutí. Šalát zakvapkáme limetkovou šťavou. Môžeme pridať aj píniové jadierka.
Ak z druhej časti nebudeme robiť polievku, vývar môžeme vypiť so škoricou a druhú časť zmesi použiť mixovaním ako nátierku na hrianky, či díp k zeleninovým hranolčekom.
* PL: polievkové lyžice
Foto: Dáša Šimeková