Jeseň a zima je obdobie, keď je mimoriadne potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. Nezabúdajte na pestrú stravu, najlepšie na stredomorskej báze. Pokiaľ vás už nejaká tá nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek ako príroda lieči.
Prinášame vám pár praktických tipov, ako prírodnými metódami zaútočiť na niektoré choroby – napríklad pri chrípke, kašli, prechladnutí a na posilnenie imunity.
Zázvorový zábal
Dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes položte na plátno, okolo ktorého omotajte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Takto nechajte pôsobiť cez noc.
Obyčajná cibuľa?
Naši predkovia na túto zeleninu, ktorá nám neraz pri krájaní štípe oči, nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je taká výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ, naopak, vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách, ako napríklad tymian, divozel, či čierna baza.
Cibuľový čaj
Ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pollitrom vody
a varte pri miernej teplote desať až pätnásť minút. Potom sceďte a môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.
Mohlo by vás zaujímať
Kustovnica čínska pomáha budovať imunitu
Získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia
Čaj z kustovnice
Dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.
Šípkový čaj a jeho know-how
Dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pollitrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Potom šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť, napríklad medom.
Na čo si dať pozor pri príprave
Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.