Veľkonočné vajíčka na zjedenie

Veľkonočné vajíčka si môžete aj upiecť…

Krásnou i chutnou veľkonočnou dekoráciou budú aj pečené kraslice z lineckého cesta.  Najrýchlejším variantom bude, ak si cesto kúpime, vyvaľkáme a potom vykrojíme tvar vajíčka  (ak nemáme formičku,  použijeme papierovú šablónu). Samozrejme, cesto na veľkonočné vajíčka si môžeme pripraviť aj doma. Po upečení môžeme zlepiť po dve lekvárom či inou plnkou. Až teraz začína to pravé veľkonočné zdobenie, pri ktorom rady pomáhajú aj deti.

Veľkonočné koláčiky

 

Čo všetko si môžeme z lineckého cesta vykúzliť?

Veľmi efektne vyzerajú vajíčka vykrojené z lineckého cesta, ktoré pospájame bohato natretým marhuľovým džemom (pôsobí ako vaječný žĺtok). Keď do polovice vykrojených vajíčok urobíme menšou okrúhlou vykrajovačkou otvor (tak , ako vidno na obrázku), ilúzia vajíčok bude dokonalá… 😛 

Linecké cesto domácej výroby:

Ak ste sa rozhodli, že si linecké cesto pripravíte doma, tu je rýchly recept:

Suroviny:

200 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 130 g masla, 1 vajce, postrúhaná citrónová kôra, vanilínový cukor.

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme cesto a ak môžeme, necháme ho na niekoľko hodín (alebo cez noc) odpočinúť v chladničke. Potom už len vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme formičkami tvary podľa ľubovôle.

Zdobenie polevami, cukríčkami a cukrovými perličkami

Ak sa chcete pustiť aj do zdobenia, pripravte si čokoládovú, bielu alebo farebnú polevu, cukrové perly, oriešky, lentilky  a môžete  začať ozdobovať.

Iný variant:  Vajíčka môžete potrieť  aj čokoládovou, citrónovou alebo bielkovou polevou prifarbenou napríklad ríbezľovým džemom alebo potravinárskou farbou na ružovo. Keď poleva zaschne,  podobne ako na medovníčky nakreslíte  na vajíčku  rôzne ornamenty, kvietky či iné motívy, ozdobiť farebnými jedlými perličkami, kvietkami,  záleží len na vašej tvorivosti a fantázii. 

Ako si upiecť oblé vajíčka?

Ak chcete mať vajíčka oblé ako naozajstné, z cesta ušúľajte hrubší šúľok, rozkrájajte ho na drobné kúsky a každý vtlačte do polievkovej lyžice. Opatrne vyberte, poukladajte na  vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na  170 ° C.  Na cesto potrebujete 250 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 50 g masla, 1 žĺtok, asi 2 lyžice mlieka a pol balíčka prášku do pečiva.  Vajíčka po upečení a vychladnutí opatrne vydlabeme, naplníme orechovým krémom, spojíme a polejeme ľubovoľnou polevou.  Zdobíme ako ploché vajíčka.

Orechový krém:

150 g masla vymiešame so 140 g práškového cukru, postupne pridáme 2 žĺtky a nad parou vyšľaháme do peny. Primiešame  140 g postrúhaných orechov a po kvapkách postupne pridáme 3 lyžice prevarenej vychladnutej sladkej  smotany.    

Martina Hanzelová                

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach