Budúcnosť stravovania sú  mrazené potraviny

Mrazené potraviny sú často čerstvejšie ako „čerstvé“

Kedysi považovali gazdinky za hriech používať pri varení mrazené potraviny. Žena, ktorá nevarila z čerstvých, nebola dobrá kuchárka. Našťastie, dnes už tento trend nie je a vieme si oceniť aj kvalitné mrazené potraviny. Navyše – ukazuje sa, že práve mrazenie potravín naberá na význame. Dokonca neraz znamená, že mrazené je kvalitnejšie ako čerstvé, najmä pokiaľ ide o ryby.

mrazené potraviny

Mrazené môže byť lepšie ako „čerstvé“

Nové technológie mrazenia nám poskytujú kvalitné mrazené ryby, kým tie, ktoré sa na pultoch predávajú ako čerstvé, môžu mať už niekoľko dní. Ktorý produkt je teda čerstvejší? Jednoznačne mrazený. Navyše, v mnohých prípadoch sú mrazené potraviny lacnejšie ako tie „čerstvé“. Mrazenie odborníci na stravu považujú výhodné aj z iných dôvodov, napríklad kvôli udržateľnosti. Znižuje totiž množstvo odpadu a robí sezónne potraviny dostupnými po celý rok.  Štúdia z roku 2016 dokonca ukázala, že mrazené ryby boli oproti čerstvým až trojnásobne kvalitnejšie.

mrazené potraviny

Ako si vybrať z ponuky?

Treba si uvedomiť, že nie sú mrazené potraviny ako mrazené potraviny. Mnohé spracované obsahujú rôzne látky a chemikálie, ktoré nepodporia naše zdravie, ale práve naopak. Vyberajme si nespracované mrazené potraviny, optimálne v bio kvalite, také, ktoré boli zmrazené novou technológiou úplne za čerstva.

? Sledujme na obale informáciu čerstvo zmrazené alebo rýchlo zmrazené, ktorá znamená, že boli zmrazené rýchlo a sú skutočne čerstvé.

? Kupujme mrazené výrobky na mieste, kde je veľká spotreba.

? Skontrolujme obsah mrazenej potraviny. Tripolyfosfát sodný je chemikália, ktorá sa používa na udržanie vlhkosti. Dodáva zmrazenému výrobku váhu, ktorá sa potom vylúči počas varenia. Takéto výrobky nekupujte.

? Nikdy nezmrazujme už raz rozmrazené potraviny. Pri nákupoch v teplejšom období sa oplatí špeciálne ryby uchovávať v chladiacej taške so zamrznutým vrecúškom, aby sa neroztopili.

mrazené potraviny

Ako rozmrazovať ryby?

Ak máme dostatok času, je vhodné vybrať ryby z obalu večer pred prípravou, položiť ich na tanier, prikryť plastovým obalom a nechať cez noc rozmraziť v chladničke. Dvadsať minút pred prípravou môžeme ryby marinovať v olivovom oleji s koreniami a čerstvými bylinkami.

Ak potrebujeme ryby rozmraziť rýchlejšie, vyberieme ich z pôvodného obalu, vložíme do vrecúšok na zips, utesníme a položíme pod studenú tečúcu vodu alebo do misky, kde budeme meniť vodu niekoľkokrát za hodinu. Najjemnejšia metóda varenia zmrazených rýb je varenie v pare. A navyše, aj najzdravšia! Uvarené mäso je nepriehľadné a ľahko sa oddeľuje.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach