Dnes je piatok, 26. apríla 2024, sviatok má Jaroslava

Jedlá bez mäsa

Taštičky z baklažánov

Taštičky z baklažánov

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 3 dlhšie tenšie baklažány (asi 800 g), 125 g mozzarelly, 4 čierne olivy, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžičky sušeného oregána, soľ, biele korenie, 1 balenie ošúpaných paradajok...
Tamarillo ratatouille

Tamarillo ratatouille

Suroviny: 1/4 šálky kuracieho vývaru, 1 menší olúpaný a na kocky nakrájaný baklažán, 1/2 šálky rozmanitých húb, 4 tamarillo, 1 červená, žltá alebo oranžová paprika, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL čerstvej nasekanej bazalky, 1 PL...
Syrové fondue

Syrové fondue s bielym vínom

Syrové fondue u nás doma máme radi. Prvý krát sme ho jedli na dovolenke v Švajčiarsku. Zastavili sme sa v malom mestečku Vevey, kde sme zašli do miestnej "krčmy" na kávu :-). Suroviny na syrové...
Zeleninové rosti s tofu

Zeleninové rosti s tofu so špenátovými galetkami a restovanými šampiňónmi

Suroviny: 150 g tofu, 150 g sterilizovaného zeleru na rezance, soľ, korenie, 50 g hladkej múky, 100 ml oleja na smaženie, 80 g cibule, 6 g cesnaku, 50 g masla, 450 g zmrazených špenátových...

Jednovaječná omeleta

Suroviny: Základné cesto: 1 vajíčko, 1 polievková lyžica mlieka, 1,5 polievkovej lyžice detskej krupice, medzi prsty soli Postup: Všetko spolu dobre vymiešame a necháme postáť asi 10 minút, aby krupica zväčšila svoj objem. Potom opečieme z...
Ryža Birjani

Ryža Birjani

Suroviny: 250 g basmati ryže, 2 mrkvy, trocha cvikle, 1 cibuľa, ghee, škorica, čierne korenie, kardamón, fenykel, klinčeky, koriandrovú vňať, rajčiny a citrón Postup: Na ghee osmažiť škoricu, čierne korenie, kardamón, fenykel, klinčeky. Keď začne korenie praskať pridáme...
Pečené plnené šampiňóny

Pečené plnené šampiňóny

Suroviny: 500 g šampiňónov, 1 cibuľka, 2 vajíčka, 50 g balkánsky syr, olej, soľ, korenie, parmezán na posypanie, šalát podľa chuti Postup: Šampiňóny umyjeme a vykrojíme nožičky. Tie pokrájame na drobno. Pokrájanú cibuľku speníme na oleji, pridáme nakrájané...
Zapekaná zelenina s fetou

Zapekaná zelenina s fetou

Suroviny: 1 cukina, 1 baklažán, 3 papriky, 6 ks paradajok, 500 g feta syra, soľ, 250 ml smotany na varenie, olivový olej Postup: Cukinu a baklažán, umyjeme a pokrájame na kocky aj so šupou. Očistíme a umyjeme...
Zapekaný encián so šunkou a zeleninou

Zapekaný encián so šunkou a zeleninou

Suroviny: 2 balenia Enciánu alebo mozarelly, 4 ks cherry paradajky, 4 ks šunky, ½ cibule nakrájanej na kolieska, ½ stredne veľkej cukiny, olivový olej, soľ, koreniny a bylinky podľa chuti   Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Z alobalu...

Fazuľové struky

Suroviny: 250 g fazuľových strukov, 1 väčšia cibuľa, ½ lyžičky mletej škorice, soľ Na posypanie: nastrúhaný tvrdý syr alebo tofu Postup: Do vriacej vody dáme fazuľové struky a varíme asi 10 minút. Potom ich scedíme. Na posolenom olivovom...