Dnes je utorok, 30. apríla 2024, sviatok má Anastázia

Prílohy

Základné kukuričné ​​tortilly

Suroviny na základné kukuričné ​​tortilly ( rozpočet na 8 – 20 tortíl, záleží na veľkosti): 2 hrnčeky kukuričnej múky, 1 ½ hrnčeka teplej vody, 1 lyžička soli Postup: Zmiešajte prísady a vymieste cesto. Cesto by sa nemalo...

Španielská Tortilla

Španielská Tortilla alebo tortilla de patatas (po španielsky zemiaková omeleta) je obľúbené španielske jedlo, ktoré sa môže podávať teplé alebo studené. V Španielsku sa často podáva ako predjedlo. Hoci základnými a mnohokrát jedinými prísadami sú zemiaky a vajcia, môže...
Špenátová ryža

Špenátová ryža

Špenátová ryža - suroviny: 200 g ryže, 100 g listového sekaného špenátu, 1 lyžica masla, bylinky, cesnak, petržlenová vňať, 250 ml zeleninového vývaru Postup: V kastróliku roztopíme maslo, pridáme posekaný špenát a niekoľko minút ho pomaly dusíme. Pridáme...

Ružičkový kel s olivovým olejom

Ružičkový kel je tradičná príloha k pečeným mäsám, ktorá nechýba na stoloch vo Veľkej Británii. Kombinácia so slaninou a gaštanmi dodáva kelu sviatočnú príchuť. Je to veľmi mnohostranná zelenina. Vynikajúco sa hodí do zeleninových polievok,...

Pohánková kaša

Pohánková kaša - suroviny: 300 g pohánky, 6 dcl vody, soľ, masť Postup: Pohánku preberieme, umyjeme, zalejeme vodou a necháme počas 2 hodín napučať. Potom dolejeme potrebné množstvo vody, osolíme a pomaly varíme 7-10 minút. Po uvarení...

Žemľová knedľa

Žemľová knedľa - suroviny: 8 žemlí z predchádzajúceho dňa, 50 g masla, 6 vajec, lyžička soli, štipka mletého čierneho korenia, 1/2 l mlieka, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, štipka muškátu Postup: Žemle nakrájame na centimetrové kocky. Rozpustené...

Zelené fazuľky zapečené s neúdeným pološtiepkom

Suroviny na zelené fazuľky zapečené s neúdeným pološtiepkom: 200 g zelených fazuliek, 300 g zemiakov, 60 g strúhaného neúdeného pološtiepka, niekoľko cherry paradajok, soľ, rasca Postup: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Následne ich zlejeme a v tej istej...

Zapekané zemiaky

Suroviny na zapekané zemiaky: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g na tenké plátky nakrájanej oravskej slaniny, 200 g póru, 1 čajová lyžička soli, 120 ml kyslej smotany, 1 žĺtok, 2 polievkové lyžice údeného na...

Zapečené zemiaky

Suroviny na zapečené zemiaky: 10 veľkých surových zemiakov, 5 veľkých varených zemiakov, 1 téglik kyslej smotany, 100 g  nadrobno nakrájaného údeného mäsa, ľubovoľnej salámy, alebo klobásy, 100 g strúhaného syra, soľ Postup: Zemiaky nastrúhame...
Zemiakový šalát s červenou repou

Zemiakový šalát s červenou repou a ovocím

Suroviny na zemiakový šalát s červenou repou a ovocím (rozpočet na 4 porcie): 200 g červenej repy, 1 kávová lyžička lesného medu, 20 ml balzamikového octu, 60 g zemiakov, 60 g pomarančov, 60 g...